Kubaneh

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 1131
Kubaneh
fot. אפתה וצילמה: עדינה שי (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 4.0

Składniki:

  • 3 łyżki masła
  • 2 cebule
  • Ciasto:
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki suchych aktywnych drożdży
  • 2 łyżki mąki do podsypania ciasta
  • 2 łyżki wody
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki ciepłego mleka
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni na średnim ogniu. Potem ściągnąć ją z ognia.

Przygotować ciasto: mleko wlać z wodą do rondla, wbić do tego jajko, wsypać cukier, aktywne drożdże i dobrze rozetrzeć. Następnie mąkę przesypać do miski i wymieszać z solą. Do mąki wlać roztarte wcześniej drożdże, zeszklona cebulę z masłem i wyrobić ciasto. Nakryć je wilgotną ściereczką i odstawić na 30 minut w temperaturze pokojowej. Po tym czasie ciasto podsypać mąką, podzielić je na równe części i rozwałkować na grubość 7 mm. Po rozwałkowaniu każdy kawałek zwinąć w rulon i przełożyć razem do odpowiedniej metalowej formy do pieczenia. Całość pozostawić przez 10 minut, po czym wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i dobrze przestudzić.

Komentarze (0)