Kubaneh
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 1131
Składniki:
- 3 łyżki masła
- 2 cebule
- Ciasto:
- 4 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki suchych aktywnych drożdży
- 2 łyżki mąki do podsypania ciasta
- 2 łyżki wody
- 1 jajko
- 0,5 szklanki ciepłego mleka
- 0,5 łyżeczki cukru
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni na średnim ogniu. Potem ściągnąć ją z ognia.
Przygotować ciasto: mleko wlać z wodą do rondla, wbić do tego jajko, wsypać cukier, aktywne drożdże i dobrze rozetrzeć. Następnie mąkę przesypać do miski i wymieszać z solą. Do mąki wlać roztarte wcześniej drożdże, zeszklona cebulę z masłem i wyrobić ciasto. Nakryć je wilgotną ściereczką i odstawić na 30 minut w temperaturze pokojowej. Po tym czasie ciasto podsypać mąką, podzielić je na równe części i rozwałkować na grubość 7 mm. Po rozwałkowaniu każdy kawałek zwinąć w rulon i przełożyć razem do odpowiedniej metalowej formy do pieczenia. Całość pozostawić przez 10 minut, po czym wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i dobrze przestudzić.
Przygotować ciasto: mleko wlać z wodą do rondla, wbić do tego jajko, wsypać cukier, aktywne drożdże i dobrze rozetrzeć. Następnie mąkę przesypać do miski i wymieszać z solą. Do mąki wlać roztarte wcześniej drożdże, zeszklona cebulę z masłem i wyrobić ciasto. Nakryć je wilgotną ściereczką i odstawić na 30 minut w temperaturze pokojowej. Po tym czasie ciasto podsypać mąką, podzielić je na równe części i rozwałkować na grubość 7 mm. Po rozwałkowaniu każdy kawałek zwinąć w rulon i przełożyć razem do odpowiedniej metalowej formy do pieczenia. Całość pozostawić przez 10 minut, po czym wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i dobrze przestudzić.
Komentarze (0)