Krakresy lavash
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 1331
Składniki:
- Ciasto:
- 16 g suchych aktywnych drożdży
- 4 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki miodu wielokwiatowego
- 2 łyżki mąki do podsypania ciasta
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 0,5 szklanki cieplej wody
- 0,5 łyżeczki cukru
- Posypka:
- 3 łyżki sezamu
- 1 łyżeczka soli kamiennej
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: drożdże przesypać do kubka, zalać je ciepłą wodą, zasypać cukrem i dobrze rozetrzeć. Po roztarciu odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Następnie mąkę przesypać do miski, zalać ją roztartymi drożdżami, wlać do tego oliwę z oliwek, miód i wyrobić ciasto. Następnie ciasto podsypać mąką, rozwałkować je na grubość grubość 5 mm i przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Wszystko posypać sezamem, solą kamienną, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, pokroić na porcje i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)