Krakresy lavash

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 1331
Krakresy lavash
fot. Stacy Spensley (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • Ciasto:
  • 16 g suchych aktywnych drożdży
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki miodu wielokwiatowego
  • 2 łyżki mąki do podsypania ciasta
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 0,5 szklanki cieplej wody
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • Posypka:
  • 3 łyżki sezamu
  • 1 łyżeczka soli kamiennej

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: drożdże przesypać do kubka, zalać je ciepłą wodą, zasypać cukrem i dobrze rozetrzeć. Po roztarciu odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Następnie mąkę przesypać do miski, zalać ją roztartymi drożdżami, wlać do tego oliwę z oliwek, miód i wyrobić ciasto. Następnie ciasto podsypać mąką, rozwałkować je na grubość grubość 5 mm i przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Wszystko posypać sezamem, solą kamienną, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, pokroić na porcje i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)