Koottu

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 498
Koottu
fot. Sanjay Acharya (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 400 g soczewicy z puszki
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 3 liście curry
  • 2 łyżki pokrojonej w kostkę białej kapusty
  • 2 łyżki zielonego groszku w zalewie
  • 1 pomidor
  • 1 szalotka
  • 1 zielona papryczka chili
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 szklanka wody
  • 0,5 łyżeczki nasion gorczycy
  • 0,5 łyżeczki kminku
  • 0,5 łyżeczki białej fasoli mung
  • 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 0,5 szklanki wiórek kokosowych
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i odsączyć z wody. Groszek zielony odsączyć z zalewy. Pomidora pokroić w drobną kostkę. Czosnek z szalotką obrać ze skory i pokroić drobno. Papryczkę zieloną chili pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę. Soczewicę z puszki odcedzić, wsypać do niej wiórki kokosowe i razem zmiksować mikserem na drobną masę.

Następnie rozgrzać olej na patelni i dodać do niego nasiona gorczycy, fasolę białą mung i kminek. Wymieszać i smażyć przez 30 sekund na średnim ogniu. Potem dodać do tego pokrojony czosnek, szalotkę i zieloną papryczkę chili. Warzywa smażyć razem do chwili, aż się zeszklą. Wtedy dodać do tego liście curry i pokrojonego pomidora. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, kurkumą, mielonym kardamonem, wymieszać i dodać do tego pokrojoną kapustę. Składniki na patelni dobrze wymieszać i smażyć pod przykryciem,do chwili, aż kapusta się zeszkli. Wówczas dodać do tego zmiksowana soczewicę z wiórkami kokosowymi, odsączony z zalewy zielony groszek i wlać wodę. Wszystko dobrze wymieszać i dusić przez 3,5 minuty, pod przykryciem. Po tym czasie ściągnąć z ognia i przełożyć do miski.

Komentarze (0)