Koottu
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 498
Składniki:
- 400 g soczewicy z puszki
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
- 3 liście curry
- 2 łyżki pokrojonej w kostkę białej kapusty
- 2 łyżki zielonego groszku w zalewie
- 1 pomidor
- 1 szalotka
- 1 zielona papryczka chili
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 szklanka wody
- 0,5 łyżeczki nasion gorczycy
- 0,5 łyżeczki kminku
- 0,5 łyżeczki białej fasoli mung
- 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
- 0,5 szklanki wiórek kokosowych
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i odsączyć z wody. Groszek zielony odsączyć z zalewy. Pomidora pokroić w drobną kostkę. Czosnek z szalotką obrać ze skory i pokroić drobno. Papryczkę zieloną chili pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę. Soczewicę z puszki odcedzić, wsypać do niej wiórki kokosowe i razem zmiksować mikserem na drobną masę.
Następnie rozgrzać olej na patelni i dodać do niego nasiona gorczycy, fasolę białą mung i kminek. Wymieszać i smażyć przez 30 sekund na średnim ogniu. Potem dodać do tego pokrojony czosnek, szalotkę i zieloną papryczkę chili. Warzywa smażyć razem do chwili, aż się zeszklą. Wtedy dodać do tego liście curry i pokrojonego pomidora. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, kurkumą, mielonym kardamonem, wymieszać i dodać do tego pokrojoną kapustę. Składniki na patelni dobrze wymieszać i smażyć pod przykryciem,do chwili, aż kapusta się zeszkli. Wówczas dodać do tego zmiksowana soczewicę z wiórkami kokosowymi, odsączony z zalewy zielony groszek i wlać wodę. Wszystko dobrze wymieszać i dusić przez 3,5 minuty, pod przykryciem. Po tym czasie ściągnąć z ognia i przełożyć do miski.
Następnie rozgrzać olej na patelni i dodać do niego nasiona gorczycy, fasolę białą mung i kminek. Wymieszać i smażyć przez 30 sekund na średnim ogniu. Potem dodać do tego pokrojony czosnek, szalotkę i zieloną papryczkę chili. Warzywa smażyć razem do chwili, aż się zeszklą. Wtedy dodać do tego liście curry i pokrojonego pomidora. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, kurkumą, mielonym kardamonem, wymieszać i dodać do tego pokrojoną kapustę. Składniki na patelni dobrze wymieszać i smażyć pod przykryciem,do chwili, aż kapusta się zeszkli. Wówczas dodać do tego zmiksowana soczewicę z wiórkami kokosowymi, odsączony z zalewy zielony groszek i wlać wodę. Wszystko dobrze wymieszać i dusić przez 3,5 minuty, pod przykryciem. Po tym czasie ściągnąć z ognia i przełożyć do miski.
Komentarze (0)