Koljivo
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 904
Składniki:
- 250 g rodzynek
- 250 g tłuczonych orzechów włoskich
- 250 g pszenicy
- 250 g cukru pudru
- 1 łyżka rumu
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 1 szklanka wrzącej wody
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- sól
Opis przygotowania:
Pszenicę opłukać pod bieżącą wodą, przesypać ją do rondla, zalać 3 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odparować i przełożyć do miski. Rodzynki sparzyć wrzącą wodą na sicie, odcedzić i dodać do ugotowanej pszenicy. Następnie dodać do tego tłuczone orzechy włoskie, wsypać cukier puder, cynamon, wlać rum, aromat waniliowy, wymieszać i wstawić na 30 minut do lodówki.
Komentarze (0)