Koljivo

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 904
Koljivo
fot. Zserghei (Wikimedia Commons) / domena publiczna

Składniki:

  • 250 g rodzynek
  • 250 g tłuczonych orzechów włoskich
  • 250 g pszenicy
  • 250 g cukru pudru
  • 1 łyżka rumu
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • sól

Opis przygotowania:

Pszenicę opłukać pod bieżącą wodą, przesypać ją do rondla, zalać 3 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odparować i przełożyć do miski. Rodzynki sparzyć wrzącą wodą na sicie, odcedzić i dodać do ugotowanej pszenicy. Następnie dodać do tego tłuczone orzechy włoskie, wsypać cukier puder, cynamon, wlać rum, aromat waniliowy, wymieszać i wstawić na 30 minut do lodówki.

Komentarze (0)