Knish
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1105
Składniki:
- Na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 szklanki wody
- Na farsz:
- 400 g ziemniaków
- 200 g kaszy gryczanej
- 200 g białego sera twarogowego
- 2 cebule
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz czarny mielony
- Pozostałe:
- 1 jajko do wysmarowania ciasta
Opis przygotowania:
Przygotować farsz: ziemniaki obrać ze skóry, umyć, przełożyć je do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić. Kaszę gryczaną opłukać pod bieżącą wodą, przesypać ją do kolejnego rondla, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu kaszę odparować i dodać do odcedzonych wcześniej ziemniaków. Do kaszy z ziemniakami dodać biały ser twarogowy. Następnie cebulę obrać ze skóry, pokroić ją w drobną kostkę, zrumienić na rozgrzanym maśle na patelni i dodać do całości. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i utłuc tłuczkiem na jednolitą masę.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnice i wymieszać ją ze szczyptą soli i sody oczyszczonej. Wbić do tego jajko, wlać wodę, wyrobić gładkie ciasto, zbić je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Następnie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i rozwałkować je na grubość 3 mm.
Na rozwałkowane ciasto nałożyć ubite wcześniej składniki farszu, po czym zawinąć w jeden, długi rulon i pokroić go na równe kawałki. Z pokrojonych kawałków uformować ręcznie krążki i dobrze je połączyć ze sobą. Całość przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem i włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C. Wszystko piec na rumiany kolor.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnice i wymieszać ją ze szczyptą soli i sody oczyszczonej. Wbić do tego jajko, wlać wodę, wyrobić gładkie ciasto, zbić je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Następnie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i rozwałkować je na grubość 3 mm.
Na rozwałkowane ciasto nałożyć ubite wcześniej składniki farszu, po czym zawinąć w jeden, długi rulon i pokroić go na równe kawałki. Z pokrojonych kawałków uformować ręcznie krążki i dobrze je połączyć ze sobą. Całość przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem i włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C. Wszystko piec na rumiany kolor.
Komentarze (0)