Kladdkaka

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1163
Kladdkaka
fot. Meloday (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 1 róża cukiernicza do dekoracji
  • 1 łyżka masła do wysmarowania formy do pieczenia
  • 1 łyżka bułki tartej
  • Ciasto:
  • 4 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 1.5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka tartej czekolady
  • 1 łyżka cukru pudru do posypania ciasta
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Formę do pieczenia wysmarować masłem i oprószyć ją bułka tartą.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać ją z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli, kakao i tarta czekoladą. Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić mikserem sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem oraz cukrem waniliowym na jednolitą masę. Do utartej masy wsypać stopniowo wymieszane składniki z mąka, potem dodać do tego ubitą wcześniej pianę z białek. Całość dokładnie zmiksować mikserem, po czym przełożyć do przygotowanej formy do pieczenia.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika oraz formy i wyłożyć na talerz. Gotowe ciasto udekorować różą cukierniczą i posypać cukrem pudrem.

Komentarze (0)