Kladdkaka
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1260
Składniki:
- 1 róża cukiernicza do dekoracji
- 1 łyżka masła do wysmarowania formy do pieczenia
- 1 łyżka bułki tartej
- Ciasto:
- 4 jajka
- 3 łyżki cukru
- 1.5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka tartej czekolady
- 1 łyżka cukru pudru do posypania ciasta
- 1 łyżka cukru waniliowego
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Formę do pieczenia wysmarować masłem i oprószyć ją bułka tartą.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać ją z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli, kakao i tarta czekoladą. Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić mikserem sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem oraz cukrem waniliowym na jednolitą masę. Do utartej masy wsypać stopniowo wymieszane składniki z mąka, potem dodać do tego ubitą wcześniej pianę z białek. Całość dokładnie zmiksować mikserem, po czym przełożyć do przygotowanej formy do pieczenia.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika oraz formy i wyłożyć na talerz. Gotowe ciasto udekorować różą cukierniczą i posypać cukrem pudrem.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać ją z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli, kakao i tarta czekoladą. Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić mikserem sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem oraz cukrem waniliowym na jednolitą masę. Do utartej masy wsypać stopniowo wymieszane składniki z mąka, potem dodać do tego ubitą wcześniej pianę z białek. Całość dokładnie zmiksować mikserem, po czym przełożyć do przygotowanej formy do pieczenia.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika oraz formy i wyłożyć na talerz. Gotowe ciasto udekorować różą cukierniczą i posypać cukrem pudrem.
Komentarze (0)