Kimczi
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 4100
Składniki:
- 2 kg kapusty
- 3 łyżki soli
- 2 duże cebule
- 1 ostra papryka
- 2 pory
- 4 średnie zielone ogórki
- 2 łyżeczki imbiru
- 2 ząbki czosnku
Opis przygotowania:
Kapustę umyć, osuszyć i grubo poszatkować, posypać solą i zostawić na 1 godzinę. Po tym czasie przelać ja zimną wodą i odcedzić. Cebulę obrać ze skóry, pokroić na cienkie plasterki. Ogórki i paprykę umyć, ogórki pokroić w ćwiartki, a paprykę po usunięciu nasion w cienkie paski. Czosnek rozetrzeć ze sproszkowanym imbirem. Kapustę jeszcze raz posolić włożyć do kamiennego garnka lub beczki drewnianej, dobrze ubić i układać warstwami: kapusta, warzywa i przyprawy. Wszystko mocno ugniatać. Ugniecioną kapustę odstawić w chłodniejsze miejsce na 3 dni, potem podawać jako surówkę.
Komentarze (0)