Khir
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1499
Składniki:
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 1 l mleka 2%
- 1 szklanka ryżu basmati
- 1 łyżka rodzynek
- 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
- szczypta suszonego szafranu
Opis przygotowania:
Ryż przesypać do rondla, po czym zalać go wodą i moczyć przez 10 minut. Po namoczeniu odcedzić. Następnie zalać go mlekiem, zasypać cukrem, dodać rodzynki, kardamon i gotować do miękkości ryżu. Kiedy ryż zmięknie, wszystko ściągnąć z ognia i przelać chochelką na talerz. Następnie płatki migdałowe przesypać na rozgrzaną patelnie bez tłuszczu, lekko je zrumienić na małym ogniu i posypać nimi potrawę.
Komentarze (0)