Keşkek

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1029
Keşkek
fot. E4024 / CC-BY-SA 4.0

Składniki:

  • 300 g łopatki wołowej bez kości
  • 200 g kukurydzy w zalewie
  • 4 pomidory
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany kremówki
  • 2 szklanki pszenicy
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Kukurydzę osączyć z zalewy. Łopatkę jagnięcą zalać 1 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, a w odcedzonym wywarze moczyć pszenicę przez 2 godziny. Po tym czasie pszenicę ugotować w tym samym wywarze na sypko. Następnie masło stopić na rozgrzanej patelni i wymieszać je z mieloną, słodka papryką. Do stopionego masła dodać ugotowaną wcześniej pszenicę, osączoną z zalewy kukurydzę i rozdrobnione na małe kawałki mięso wołowe. Całość doprawić do smaku przyprawami, dobrze wymieszać i smażyć przez 2 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie smażone składniki ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Pomidory pokroić w cienkie plastry i dodać do składników. Wszystko okrasić kwaśną śmietaną i udekorować natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)