Keşkek
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1029
Składniki:
- 300 g łopatki wołowej bez kości
- 200 g kukurydzy w zalewie
- 4 pomidory
- 4 łyżki kwaśnej śmietany kremówki
- 2 szklanki pszenicy
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Kukurydzę osączyć z zalewy. Łopatkę jagnięcą zalać 1 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, a w odcedzonym wywarze moczyć pszenicę przez 2 godziny. Po tym czasie pszenicę ugotować w tym samym wywarze na sypko. Następnie masło stopić na rozgrzanej patelni i wymieszać je z mieloną, słodka papryką. Do stopionego masła dodać ugotowaną wcześniej pszenicę, osączoną z zalewy kukurydzę i rozdrobnione na małe kawałki mięso wołowe. Całość doprawić do smaku przyprawami, dobrze wymieszać i smażyć przez 2 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie smażone składniki ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Pomidory pokroić w cienkie plastry i dodać do składników. Wszystko okrasić kwaśną śmietaną i udekorować natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)