Kazandibi

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1720
Kazandibi
fot. ampersandyslexia / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 600 ml mleka 2%
  • 100 g cukru
  • 35 g białej mąki kukurydzianej
  • 35 g mąki ryżowej
  • 35 g cukru
  • 600 ml mleka 2%
  • 35 g cukru pudru
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Opis przygotowania:

Patelnię wysmarować masłem i oprószyć potem cukrem pudrem. Następnie do rondla wlać mleko oraz ekstrakt waniliowy i zagotować na średnim ogniu. Do zagotowanych składników wsypać stopniowo cukier, mąkę ryżowa i mąkę kukurydzianą. Składniki w rondlu podgrzewać na małym już ogniu i mieszać trzepaczką do chwili, aż utworzy się konsystencja gęstej śmietany. Wtedy składniki ściągnąć z ognia i przelać na wysmarowana wcześniej patelnię. Wszystko dusić na małym ogniu bez przykrycia, do chwili, aż składniki od spodu zaczną się rumienić. Wówczas całość ściągnąć z ognia i wyłożyć w ten sposób na talerzu, aby zrumieniona strona znajdowała się na górze talerza. Składniki lekko przestudzić i polać syropem klonowym, a potem podawać do spożycia.

Komentarze (0)