Kazandibi
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1720
Składniki:
- 600 ml mleka 2%
- 100 g cukru
- 35 g białej mąki kukurydzianej
- 35 g mąki ryżowej
- 35 g cukru
- 600 ml mleka 2%
- 35 g cukru pudru
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki syropu klonowego
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Opis przygotowania:
Patelnię wysmarować masłem i oprószyć potem cukrem pudrem. Następnie do rondla wlać mleko oraz ekstrakt waniliowy i zagotować na średnim ogniu. Do zagotowanych składników wsypać stopniowo cukier, mąkę ryżowa i mąkę kukurydzianą. Składniki w rondlu podgrzewać na małym już ogniu i mieszać trzepaczką do chwili, aż utworzy się konsystencja gęstej śmietany. Wtedy składniki ściągnąć z ognia i przelać na wysmarowana wcześniej patelnię. Wszystko dusić na małym ogniu bez przykrycia, do chwili, aż składniki od spodu zaczną się rumienić. Wówczas całość ściągnąć z ognia i wyłożyć w ten sposób na talerzu, aby zrumieniona strona znajdowała się na górze talerza. Składniki lekko przestudzić i polać syropem klonowym, a potem podawać do spożycia.
Komentarze (0)