Karpatka

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2400

Składniki:

  • Ciasto:
  • 0,5 kostki margaryny
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru (może być waniliowy)
  • 5 jaj
  • Krem:
  • 1 kostka masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 0,5 litra mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Opis przygotowania:

Ciasto: Margarynę z wodą zagotować, dodać mąkę, proszek, cukier. Wymieszać i wystudzić. Następnie dodać 5 całych jaj (za każdym razem dobrze wymieszać). Gotowe ciasto wyłożyć na dwie posmarowane masłem blachy. Piec w temperaturze 200 stopni do złotego koloru.
Krem: Z 0,5 litra mleka odlać część i wsypać mąkę pszenną i ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować i wlać pozostałe. Ostudzony budyń dodać do utartego masła z cukrem (ostrożnie, po trochu).
Na jedną warstwę ciasta nałożyć krem i przykryć drugą. Na koniec całość posypać cukrem pudrem.

Autor: plateau

0 komenatrzy

Podobne przepisy