Karpatka
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2893
Składniki:
- Ciasto:
- 0,5 kostki margaryny
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru (może być waniliowy)
- 5 jaj
- Krem:
- 1 kostka masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 0,5 litra mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Opis przygotowania:
Ciasto: Margarynę z wodą zagotować, dodać mąkę, proszek, cukier. Wymieszać i wystudzić. Następnie dodać 5 całych jaj (za każdym razem dobrze wymieszać). Gotowe ciasto wyłożyć na dwie posmarowane masłem blachy. Piec w temperaturze 200 stopni do złotego koloru.
Krem: Z 0,5 litra mleka odlać część i wsypać mąkę pszenną i ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować i wlać pozostałe. Ostudzony budyń dodać do utartego masła z cukrem (ostrożnie, po trochu).
Na jedną warstwę ciasta nałożyć krem i przykryć drugą. Na koniec całość posypać cukrem pudrem.
Krem: Z 0,5 litra mleka odlać część i wsypać mąkę pszenną i ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować i wlać pozostałe. Ostudzony budyń dodać do utartego masła z cukrem (ostrożnie, po trochu).
Na jedną warstwę ciasta nałożyć krem i przykryć drugą. Na koniec całość posypać cukrem pudrem.
Komentarze (0)