Karelian pasty
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1675
Składniki:
- Na ciasto:
- 500 g mąki żytniej
- 150 ml wody
- 1 łyżka oleju
- 0,5 łyżeczki soli
- Na wypełnienie:
- 500 g ziemniaków
- 150 g ryżu
- 3 łyżki śmietany 18%
- 3 łyżki masła
- 2 jajka
- sól
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę żytnią przesypać na stolnicę i wymieszać z solą. Wlać do tego wodę i zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 3 mi i wyciąć w nim owalne kształty.
Przygotować wypełnienie: ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 3 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, przełożyć do rondla, zaleć lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały, ugotować do miękkości i odcedzić. Do odcedzonych ziemniaków wbić jajka, wlać śmietanę, wsypać odparowany wcześniej ryż, dodać masło i razem ubić tłuczkiem na jednolitą masę. Ubita masę przełożyć na rozwałkowane ciasto. Następnie ciasto zagiąć w tzw łódkę, aby składniki nie wystawały i ugnieść nożem końce ciasta. Wszystko przełożyć na wyłożoną papierem blachę do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i wyłożyć na talerz.
Przygotować wypełnienie: ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 3 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, przełożyć do rondla, zaleć lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały, ugotować do miękkości i odcedzić. Do odcedzonych ziemniaków wbić jajka, wlać śmietanę, wsypać odparowany wcześniej ryż, dodać masło i razem ubić tłuczkiem na jednolitą masę. Ubita masę przełożyć na rozwałkowane ciasto. Następnie ciasto zagiąć w tzw łódkę, aby składniki nie wystawały i ugnieść nożem końce ciasta. Wszystko przełożyć na wyłożoną papierem blachę do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)