Karedok
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 419
Składniki:
- 50 g zielonej fasolki szparagowej
- 100 g chipsów cebulowych
- 2 liście białej kapusty
- 2 g kiełków fasoli mung
- 2 zielone małe bakłażany
- 1 zielony ogórek
- 1 szklanka wrzącej wody
- Na sos:
- 100 g prażonych orzeszków ziemnych
- 50 ml oleju
- 2 cm świeżo startego imbiru
- 2 liście świeżej bazylii
- 1 czerwona papryczka chili
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łyżeczka miazgi z tamaryndowca
- 1 łyżka wody
- 0,5 łyżeczki pasty z krewetek
- sól
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa dokładnie umyć i odsączyć z wody. Zieloną fasolkę szparagową sparzyć wrzącą wodą, odsączyć z jej nadmiaru, usunąć z niej końcówki i pokroić na małe kawałki do miski. Liście kapusty pokroić w cienką słomkę i dodać do pokrojonej fasolki. Dodać do tego kiełki fasoli mung oraz pokrojone w drobną kostkę zielone bakłażany. Ogórka obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do całości.
Przygotować sos: miazgę z tamaryndowca zalać 1 łyżką wody i moczyć przez 5 minut. Do miksera wrzucić pozbawioną nasion czerwoną papryczkę chili, pastę z krewetek, orzeszki ziemne, bazylię, świeżo tarty imbir i wsypać do tego brązowy cukier. Wlać do tego wodę z namoczonego tamaryndowca, olej i zmiksować na jednolitą masę. Po zmiksowaniu całość doprawić do smaku szczyptą soli, dobrze wymieszać, a następnie dodać do tego wszystkie pokrojone wcześniej warzywa i dokładnie wymieszać.
Wszystko odstawić na 15 minut w temperaturze pokojowej, po czym wyłożyć na talerz i posypać chipsami cebulowymi.
Przygotować sos: miazgę z tamaryndowca zalać 1 łyżką wody i moczyć przez 5 minut. Do miksera wrzucić pozbawioną nasion czerwoną papryczkę chili, pastę z krewetek, orzeszki ziemne, bazylię, świeżo tarty imbir i wsypać do tego brązowy cukier. Wlać do tego wodę z namoczonego tamaryndowca, olej i zmiksować na jednolitą masę. Po zmiksowaniu całość doprawić do smaku szczyptą soli, dobrze wymieszać, a następnie dodać do tego wszystkie pokrojone wcześniej warzywa i dokładnie wymieszać.
Wszystko odstawić na 15 minut w temperaturze pokojowej, po czym wyłożyć na talerz i posypać chipsami cebulowymi.
Komentarze (0)