Karedok

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 303
Karedok
fot. Gunawan Kartapranata (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 50 g zielonej fasolki szparagowej
  • 100 g chipsów cebulowych
  • 2 liście białej kapusty
  • 2 g kiełków fasoli mung
  • 2 zielone małe bakłażany
  • 1 zielony ogórek
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • Na sos:
  • 100 g prażonych orzeszków ziemnych
  • 50 ml oleju
  • 2 cm świeżo startego imbiru
  • 2 liście świeżej bazylii
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka miazgi z tamaryndowca
  • 1 łyżka wody
  • 0,5 łyżeczki pasty z krewetek
  • sól

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa dokładnie umyć i odsączyć z wody. Zieloną fasolkę szparagową sparzyć wrzącą wodą, odsączyć z jej nadmiaru, usunąć z niej końcówki i pokroić na małe kawałki do miski. Liście kapusty pokroić w cienką słomkę i dodać do pokrojonej fasolki. Dodać do tego kiełki fasoli mung oraz pokrojone w drobną kostkę zielone bakłażany. Ogórka obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do całości.

Przygotować sos: miazgę z tamaryndowca zalać 1 łyżką wody i moczyć przez 5 minut. Do miksera wrzucić pozbawioną nasion czerwoną papryczkę chili, pastę z krewetek, orzeszki ziemne, bazylię, świeżo tarty imbir i wsypać do tego brązowy cukier. Wlać do tego wodę z namoczonego tamaryndowca, olej i zmiksować na jednolitą masę. Po zmiksowaniu całość doprawić do smaku szczyptą soli, dobrze wymieszać, a następnie dodać do tego wszystkie pokrojone wcześniej warzywa i dokładnie wymieszać.

Wszystko odstawić na 15 minut w temperaturze pokojowej, po czym wyłożyć na talerz i posypać chipsami cebulowymi.

Komentarze (0)