Kabak tatlısı

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1904
Kabak tatlısı
fot. Biser Todorov (Wikimedia Commons) / CC-BY 3.0

Składniki:

  • 450 g miąższu z dyni
  • 100 g łuskanych orzechów włoskich
  • 4 łyżki masy kajmakowej
  • 2 łyżki cukru pudru

Opis przygotowania:

Dynię umyć, osaczyć z wody, obrać ze skory i pokroić w dużą kostkę. Pokrojoną dynię wysmarować kajmakiem z obu stron i przełożyć na blachę do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170°C i piec do chwili, aż się zacznie rumienić. Wtedy wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na talerz i lekko przestudzić. Następnie całość posypać orzechami włoskimi i cukrem pudrem.

Komentarze (0)