Inarizushi
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3473
Składniki:
- 4 torebki tofu Aburaage
- 4 suszone grzyby shitake
- Zalewa:
- 500 m wody
- 250 ml bulionu dashi
- 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 3 łyżki cukru
- Wypełnienie:
- 200 g wędzonego łososia
- 200 g ryżu kleistego
- 2 łyżki sezamu
- 2 gotowane marchewki
- 1 suszone nori
- 1 szklanka wrzącej wody
- natka zielonej kolendry
- sól
Opis przygotowania:
Przygotować wypełnienie: nori sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i pokroić drobno. Łososia wędzonego pokroić na male kawałeczki. Natkę zielonej kolendry posiekać drobno. Marchew gotowaną pokroić w cienkie plastry. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, potem przesypać go do rondla, zalać 3 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odparować go i wymieszać z pokrojonym wcześniej nori, marchewką i wędzonym łososiem. Następnie wsypać do tego sezam, natkę zielonej kolendry i dobrze wymieszać.
Przygotować zalewę: do rondla wlać wodę, sos sojowy, wrzucić do tego suszone grzyby shitake i wlać bulion dashi. Wsypać do tego cukier i gotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu włożyć do gotowanej zalewy torebki tofu i gotować przez 15 -20 minut. Po tym czasie wyłączyć ogień i pozostawić torebki w wodzie do ostygnięcia.
Kiedy torebki ostygną, wyciągnąć je z zalewy i napełnić je przygotowanym wcześniej wypełnieniem.
Przygotować zalewę: do rondla wlać wodę, sos sojowy, wrzucić do tego suszone grzyby shitake i wlać bulion dashi. Wsypać do tego cukier i gotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu włożyć do gotowanej zalewy torebki tofu i gotować przez 15 -20 minut. Po tym czasie wyłączyć ogień i pozostawić torebki w wodzie do ostygnięcia.
Kiedy torebki ostygną, wyciągnąć je z zalewy i napełnić je przygotowanym wcześniej wypełnieniem.
Komentarze (0)