Inarizushi

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3232
Inarizushi
fot. Andrea_Nguyen / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 torebki tofu Aburaage
  • 4 suszone grzyby shitake
  • Zalewa:
  • 500 m wody
  • 250 ml bulionu dashi
  • 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 3 łyżki cukru
  • Wypełnienie:
  • 200 g wędzonego łososia
  • 200 g ryżu kleistego
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 gotowane marchewki
  • 1 suszone nori
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • natka zielonej kolendry
  • sól

Opis przygotowania:

Przygotować wypełnienie: nori sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i pokroić drobno. Łososia wędzonego pokroić na male kawałeczki. Natkę zielonej kolendry posiekać drobno. Marchew gotowaną pokroić w cienkie plastry. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, potem przesypać go do rondla, zalać 3 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odparować go i wymieszać z pokrojonym wcześniej nori, marchewką i wędzonym łososiem. Następnie wsypać do tego sezam, natkę zielonej kolendry i dobrze wymieszać.

Przygotować zalewę: do rondla wlać wodę, sos sojowy, wrzucić do tego suszone grzyby shitake i wlać bulion dashi. Wsypać do tego cukier i gotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu włożyć do gotowanej zalewy torebki tofu i gotować przez 15 -20 minut. Po tym czasie wyłączyć ogień i pozostawić torebki w wodzie do ostygnięcia.

Kiedy torebki ostygną, wyciągnąć je z zalewy i napełnić je przygotowanym wcześniej wypełnieniem.

Komentarze (0)