Ikra w majonezie

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1532

Składniki:

  • 40 g ikry ze śledzi
  • 20 dkg czerstwej bułki pszennej
  • 1 słoik majonezu
  • 2 pomidory
  • 1 zielona papryka
  • 2 cebule
  • 1 mały zielony ogórek
  • sok z 1 cytryny
  • 6 oliwek z zalewy
  • sól

Opis przygotowania:

Ikrę przełożyć do miseczki. Bułkę namoczyć w wodzie, kiedy będzie miękka wyciągnąć, odcisnąć wodę. Bułkę dodać do ikry i całość rozetrzeć w misce. Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę i dodać do roztartej ikry. Przygotować majonez i po łyżce dodawać do całości cały czas mieszając, aż powstanie jednolita masa. Dodać sok z cytryny i dobrze wymieszać. Paprykę umyć, osuszyć przekroić na połowę, usunąć gniazda nasion i pokroić drobno. Ogórka umyć obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Oliwki wyciągnąć z zalewy, pokroić w krążki i razem z papryką i ogórkiem dodać do całości. Wszystko jeszcze raz wymieszać doprawić do smaku sola i przełożyć do salaterki. Pomidory umyć, osuszyć pokroić w kostkę i posypać wierzch ikry.

Komentarze (0)