Ikra w majonezie
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1532
Składniki:
- 40 g ikry ze śledzi
- 20 dkg czerstwej bułki pszennej
- 1 słoik majonezu
- 2 pomidory
- 1 zielona papryka
- 2 cebule
- 1 mały zielony ogórek
- sok z 1 cytryny
- 6 oliwek z zalewy
- sól
Opis przygotowania:
Ikrę przełożyć do miseczki. Bułkę namoczyć w wodzie, kiedy będzie miękka wyciągnąć, odcisnąć wodę. Bułkę dodać do ikry i całość rozetrzeć w misce. Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę i dodać do roztartej ikry. Przygotować majonez i po łyżce dodawać do całości cały czas mieszając, aż powstanie jednolita masa. Dodać sok z cytryny i dobrze wymieszać. Paprykę umyć, osuszyć przekroić na połowę, usunąć gniazda nasion i pokroić drobno. Ogórka umyć obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Oliwki wyciągnąć z zalewy, pokroić w krążki i razem z papryką i ogórkiem dodać do całości. Wszystko jeszcze raz wymieszać doprawić do smaku sola i przełożyć do salaterki. Pomidory umyć, osuszyć pokroić w kostkę i posypać wierzch ikry.
Komentarze (0)