Hutspot
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2169
Składniki:
- 250 g wołowiny bez kości
- 250 g ziemniaków
- 4 duże marchwie
- 2 cebule
- 1 szklanka mleka
- 3 łyżki masła
- natka zielonej pietruszki
- szczypta soli
- szczypta startej gałki muszkatołowej
- pieprz
Opis przygotowania:
Mięso umyć, włożyć do dużego rondla, zalać do połowy lekko osoloną wodą i dusić pod przykryciem do 80 minut. W tym czasie obrać ziemniaki, umyć, pokroić w kostkę. Obrać cebule, marchew pokroić w plastry i razem z ziemniakami dodać do mięsa. Jeśli okaże się, że gotowanej wody jest za mało należy dolać szklankę. Całość gotować przez 30 minut. Pod koniec gotowania doprawić sola, pieprzem i gałką muszkatołową. Dobrze wymieszać. Po ugotowaniu mięso wyciągnąć, pokroić na kilka porcji. Wyciągnąć warzywa odcedzić i przetrzeć przez sito, dodać masło, mleko i wymieszać. Wymieszaną masę ułożyć na talerzu, a na nich położyć mięso. Mięso udekorować natką zielonej pietruszki. Podawać na ciepło.
Komentarze (1)
mieszkam w Holandii gdzie Hutspot ma swoje świeto i naprawde jest to przepyszne danie polecam!!!!