Hutspot

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2169
Hutspot
fot. Ellywa (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 250 g wołowiny bez kości
  • 250 g ziemniaków
  • 4 duże marchwie
  • 2 cebule
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżki masła
  • natka zielonej pietruszki
  • szczypta soli
  • szczypta startej gałki muszkatołowej
  • pieprz

Opis przygotowania:

Mięso umyć, włożyć do dużego rondla, zalać do połowy lekko osoloną wodą i dusić pod przykryciem do 80 minut. W tym czasie obrać ziemniaki, umyć, pokroić w kostkę. Obrać cebule, marchew pokroić w plastry i razem z ziemniakami dodać do mięsa. Jeśli okaże się, że gotowanej wody jest za mało należy dolać szklankę. Całość gotować przez 30 minut. Pod koniec gotowania doprawić sola, pieprzem i gałką muszkatołową. Dobrze wymieszać. Po ugotowaniu mięso wyciągnąć, pokroić na kilka porcji. Wyciągnąć warzywa odcedzić i przetrzeć przez sito, dodać masło, mleko i wymieszać. Wymieszaną masę ułożyć na talerzu, a na nich położyć mięso. Mięso udekorować natką zielonej pietruszki. Podawać na ciepło.

Komentarze (1)

mieszkam w Holandii gdzie Hutspot ma swoje świeto i naprawde jest to przepyszne danie polecam!!!!

Podobne przepisy

Więcej przepisów