Hushpuppy

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1580
Hushpuppy
fot. Whitebox (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki maślanki
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • olej do głębokiego smażenia

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Mąkę kukurydzianą i pszenną przesypać razem do jednej miski i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz cukrem. Do wymieszanych składników wbić jajka, wlać maślankę i wyrobić ciasto. Do wyrobionego ciasta dodać pokrojoną wcześniej cebulę i całość dokładnie wymieszać. Z wymieszanych składników uformować ręcznie kulki. Wrzucić je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju i smażyć na złoty kolor na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na tackę.

Komentarze (0)