Hulatang
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1896
Składniki:
- 800 ml bulionu wołowego z kostki
- 300 g łopatki wołowej bez kości
- 50 ml przecieru pomidorowego
- 30 g makaronu nitki
- 25 g grzybów shitake
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 2 cm świeżego imbiru
- 2 marchewki
- 2 arkusze suszonych wodorostów nori
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki chili
- 1 cebula
- 1 łyżeczka mielonego kopru
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 szklanka wrzącej wody
- garstka świeżego szpinaku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Mięso oraz grzyby umyć i osączyć z wody. Grzyby shitake dokładnie oczyścić i pokroić na małe kawałki. Mięso pokroić na kawałki. Nori sparzyć wrzącą wodą i pokroić w podłużne plastry. Szpinak pokroić na kawałki. Imbir oraz marchew obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Makaron przełożyć do rondla, zalać go 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i wyłożyć na talerz. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone mięso oraz grzyby, oprószyć je solą, pieprzem, papryką, koprem i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Następnie smażone składniki zalać bulionem, dodać do tego liście laurowe, ziele angielskie, sparzone nori, szpinak i gotować do miękkości mięsa. Pod koniec gotowania mąkę wymieszać z przecierem pomidorowym oraz dwoma łyżkami gotowanego bulionu i dodać do całości. Następnie wszystko doprawić do smaku przyprawami, ponownie wymieszać i zagotować. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i dodać do ugotowanego wcześniej makaronu.
Komentarze (0)