Huiguorou

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 946

Składniki:

  • 400 g tłustej wieprzowiny bez kości
  • 4 łyżki oleju
  • 3 cm świeżego imbiru
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 ćwiartka białej kapusty
  • 1 zielona papryka chili
  • 1 mały por
  • 1 cebula
  • 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu syczuańskiego
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Kapustę z porem pokroić na małe kawałki. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w dużą kostkę. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w ćwiartki. Imbir obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Mięso pokroić na małe kawałki, potem przełożyć je do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawało, dodać do tego pokrojony wcześniej imbir i razem gotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, przełożyć na mocno rozgrzany olej na patelni i lekko zrumienić na średnim ogniu. Do zrumienionych składników dodać wszystkie pokrojone warzywa. Całość doprawić do smaku pieprzem syczuańskim, zalać sosem sojowym, dobrze wymieszać i smażyć pod przykryciem do chwili, aż warzywa zaczną się rumienić. Kiedy to nastąpi, wszystko ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)