Huiguorou
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1050
Składniki:
- 400 g tłustej wieprzowiny bez kości
- 4 łyżki oleju
- 3 cm świeżego imbiru
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1 ćwiartka białej kapusty
- 1 zielona papryka chili
- 1 mały por
- 1 cebula
- 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu syczuańskiego
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Kapustę z porem pokroić na małe kawałki. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w dużą kostkę. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w ćwiartki. Imbir obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Mięso pokroić na małe kawałki, potem przełożyć je do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawało, dodać do tego pokrojony wcześniej imbir i razem gotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, przełożyć na mocno rozgrzany olej na patelni i lekko zrumienić na średnim ogniu. Do zrumienionych składników dodać wszystkie pokrojone warzywa. Całość doprawić do smaku pieprzem syczuańskim, zalać sosem sojowym, dobrze wymieszać i smażyć pod przykryciem do chwili, aż warzywa zaczną się rumienić. Kiedy to nastąpi, wszystko ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)