Horta Vrasta
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1215
Składniki:
- 2 pęczki świeżego szpinaku
- 2 łyżki czerwonych oliwek w zalewie
- 2 szklanki przegotowanej, ostudzonej wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 szklanki octu jabłkowego
- sól
- pieprz biały
Opis przygotowania:
Szpinak dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, przełożyć go do miski, zalać dwoma szklankami przegotowanej, ostudzonej wody i octem jabłkowym. Moczyć przez 30 minut, po czym odcedzić na sicie i z powrotem przełożyć do rondla. Szpinak w rondlu zalać dwoma szklankami lekko osolonej wody i szybko zagotować. Po zagotowaniu odcedzić na sicie i przełożyć do miski. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do odcedzonego szpinaku w misce. Oliwki osączyć z zalewy, pokroić na małe kawałki i dodać do całości. Oliwę z oliwek zmieszać z sokiem cytrynowym, szczyptą soli oraz pieprzu białego i dodać do składników. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na 30 minut do lodówki.
Komentarze (0)