Horta Vrasta

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1215
Horta Vrasta
fot. garlandcannon / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 2 pęczki świeżego szpinaku
  • 2 łyżki czerwonych oliwek w zalewie
  • 2 szklanki przegotowanej, ostudzonej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 szklanki octu jabłkowego
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania:

Szpinak dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, przełożyć go do miski, zalać dwoma szklankami przegotowanej, ostudzonej wody i octem jabłkowym. Moczyć przez 30 minut, po czym odcedzić na sicie i z powrotem przełożyć do rondla. Szpinak w rondlu zalać dwoma szklankami lekko osolonej wody i szybko zagotować. Po zagotowaniu odcedzić na sicie i przełożyć do miski. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do odcedzonego szpinaku w misce. Oliwki osączyć z zalewy, pokroić na małe kawałki i dodać do całości. Oliwę z oliwek zmieszać z sokiem cytrynowym, szczyptą soli oraz pieprzu białego i dodać do składników. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na 30 minut do lodówki.

Komentarze (0)