Halva carrot
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1098
Składniki:
- 5 pomarańczy
- 3 łyżki masła klarowanego
- 2 kg marchwi
- 2 szklanki wrzącej wody
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 1 szklanka mleka skondensowanego słodkiego
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 szklanki płatków migdałowych
- 0,5 szklanki orzechów nerkowca
Opis przygotowania:
Pomarańcze sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru, obrać ze skóry i pokroić na drobne kawałki do miski. Marchew obrać ze skóry, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i przełożyć do rondla. Wsypać do tego mielony kardamon i cukier. Następnie wlać do tego olej sezamowy, dodać masło klarowane i dusić na średnim ogniu przez 2 minuty. Po tym czasie dodać do tego pokrojone wcześniej pomarańcze, płatki migdałowe, orzechy nerkowca i wlać do tego mleko skondensowane. Całość dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości marchwi. Kiedy zmięknie wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć do miski.
Komentarze (0)