Hallulla
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1242
Składniki:
- 2 łyżki mąki pszennej do podsypania ciasta
- Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2,5 łyżeczki drożdży
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 szklanki ciepłego mleka
- 0,5 szklanki letniej wody
- Nadzienie:
- 300 g soczewicy
- 100 g kapusty kiszonej
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka przyprawy garam masala
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
Opis przygotowania:
Przygotować nadzienie: kapustę kiszoną dobrze odcisnąć ręcznie z nadmiaru wody. Soczewicę opłukać pod bieżącą wodą, przesypać ją do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 40 minut. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Ugotowaną soczewicę przesypać do miksera, dodać do niej kapustę kiszoną i wlać do tego olej. Następnie dodać do tego obrany ze skóry czosnek i wsypać przyprawę garam masala. Składniki w mikserze dokładnie zmiksować na jednolitą masę.
Przygotować ciasto: drożdże przełożyć do kubka, zalać je letnią wodą, wsypać do tego cukier, razem rozetrzeć i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesypać na stolnice i wymieszać z solą. Do wymieszanych składników wlać roztarte drożdże, ciepłe mleko, dodać masło i wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto nakryć wilgotną ściereczką i pozostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto podzielić na dwa kawałki, podsypać je mąką i rozwałkować na grubość 3 mm każdy.
Na rozwałkowany pierwszy kawałek ciasta nałożyć łyżeczką przygotowane wcześniej składniki nadzienia i całość nakryć drugim kawałkiem rozwałkowanego ciasta. Wszystko dokładnie docisnąć do siebie, następnie kubkiem wyciąć w tym krążki. Krążki przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i nakłuć je z góry patyczkiem. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 195 stopni i piec na rumiany kolor. Gotowe wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na talerz i przestudzić.
Przygotować ciasto: drożdże przełożyć do kubka, zalać je letnią wodą, wsypać do tego cukier, razem rozetrzeć i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesypać na stolnice i wymieszać z solą. Do wymieszanych składników wlać roztarte drożdże, ciepłe mleko, dodać masło i wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto nakryć wilgotną ściereczką i pozostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto podzielić na dwa kawałki, podsypać je mąką i rozwałkować na grubość 3 mm każdy.
Na rozwałkowany pierwszy kawałek ciasta nałożyć łyżeczką przygotowane wcześniej składniki nadzienia i całość nakryć drugim kawałkiem rozwałkowanego ciasta. Wszystko dokładnie docisnąć do siebie, następnie kubkiem wyciąć w tym krążki. Krążki przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i nakłuć je z góry patyczkiem. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 195 stopni i piec na rumiany kolor. Gotowe wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na talerz i przestudzić.
Komentarze (0)