Hallulla

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1242

Składniki:

  • 2 łyżki mąki pszennej do podsypania ciasta
  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2,5 łyżeczki drożdży
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 szklanki ciepłego mleka
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • Nadzienie:
  • 300 g soczewicy
  • 100 g kapusty kiszonej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego

Opis przygotowania:

Przygotować nadzienie: kapustę kiszoną dobrze odcisnąć ręcznie z nadmiaru wody. Soczewicę opłukać pod bieżącą wodą, przesypać ją do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 40 minut. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Ugotowaną soczewicę przesypać do miksera, dodać do niej kapustę kiszoną i wlać do tego olej. Następnie dodać do tego obrany ze skóry czosnek i wsypać przyprawę garam masala. Składniki w mikserze dokładnie zmiksować na jednolitą masę.

Przygotować ciasto: drożdże przełożyć do kubka, zalać je letnią wodą, wsypać do tego cukier, razem rozetrzeć i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesypać na stolnice i wymieszać z solą. Do wymieszanych składników wlać roztarte drożdże, ciepłe mleko, dodać masło i wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto nakryć wilgotną ściereczką i pozostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto podzielić na dwa kawałki, podsypać je mąką i rozwałkować na grubość 3 mm każdy.

Na rozwałkowany pierwszy kawałek ciasta nałożyć łyżeczką przygotowane wcześniej składniki nadzienia i całość nakryć drugim kawałkiem rozwałkowanego ciasta. Wszystko dokładnie docisnąć do siebie, następnie kubkiem wyciąć w tym krążki. Krążki przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i nakłuć je z góry patyczkiem. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 195 stopni i piec na rumiany kolor. Gotowe wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na talerz i przestudzić.

Komentarze (0)