Hallaca

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1513
Hallaca
fot. jlastras / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 6 liści bananowca lub liście kukurydzy
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • Ciasto:
  • 400 g mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki oleju
  • 0,5 szklanki letniej wody wody
  • 1 łyżeczka soli
  • łyżeczka mielonej, czerwonej papryki
  • Farsz:
  • 250 g karkówki wołowej bez kości
  • 250 g karkówki wieprzowej bez kości
  • 4 plastry wędzonego boczku
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 por posiekany drobno
  • 0,5 szklanki rodzynek
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Liścia bananowca lub kukurydzy sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Warzywa oraz mięso umyć i osaczyć z wody. Paprykę czerwoną pozbawić nasion i pokroić ją drobno. Por drobno posiekać. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Całe mięso oraz piersi z kurczaka pokroić w kostkę. Boczek wędzony pokroić w drobną kostkę.

Przygotować farsz: pokrojony boczek przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć go do czasu, aż się zarumieni. Wtedy dodać do niego pokrojone wcześniej mięso wołowe, wieprzowe oraz piersi z kurczaka. Składniki na patelni smażyć do czasu ich zarumienienia. Potem pomidory z puszki przelać do miksera, dodać do nich pokrojoną wcześniej cebulę, czosnek i razem zmiksować na jednolitą masę. Po zmiksowaniu przelać je do składników na patelni. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, octem, musztardą i wsypać do tego suszony majeranek. Wszystko wymieszać i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu dodać do tego rodzynki, ponownie wymieszać i gotować jeszcze przez 1,5 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia i lekko przestudzić.

Przygotować ciasto: mąkę kukurydzianą przesypać na stolnicę i wymieszać ją ze szczyptą soli oraz mieloną czerwoną papryką. Do wymieszanych składników wlać olej, letnią wodę i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 2 mm i przełożyć je na liście bananowca lub kukurydzy. Na rozwałkowane ciasto nałożyć łyżką przygotowany wcześniej farsz. Całość dobrze zawinąć ręcznie, a wszystko zawinąć z liście rozłożonych roślin. Wszystko dokładnie związać nitką i przełożyć do naczynia gotowanego na parze, do połowy zalanego wodą. Składniki na sicie, od chwili zagotowania wody w naczyniu, gotować jeszcze przez 10 minut, a po tym czasie zabrać je z sita i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)