Hallaca
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1621
Składniki:
- 6 liści bananowca lub liście kukurydzy
- 2 szklanki wrzącej wody
- Ciasto:
- 400 g mąki kukurydzianej
- 2 łyżki oleju
- 0,5 szklanki letniej wody wody
- 1 łyżeczka soli
- łyżeczka mielonej, czerwonej papryki
- Farsz:
- 250 g karkówki wołowej bez kości
- 250 g karkówki wieprzowej bez kości
- 4 plastry wędzonego boczku
- 2 piersi z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów bez skórki
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 por posiekany drobno
- 0,5 szklanki rodzynek
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Liścia bananowca lub kukurydzy sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Warzywa oraz mięso umyć i osaczyć z wody. Paprykę czerwoną pozbawić nasion i pokroić ją drobno. Por drobno posiekać. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Całe mięso oraz piersi z kurczaka pokroić w kostkę. Boczek wędzony pokroić w drobną kostkę.
Przygotować farsz: pokrojony boczek przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć go do czasu, aż się zarumieni. Wtedy dodać do niego pokrojone wcześniej mięso wołowe, wieprzowe oraz piersi z kurczaka. Składniki na patelni smażyć do czasu ich zarumienienia. Potem pomidory z puszki przelać do miksera, dodać do nich pokrojoną wcześniej cebulę, czosnek i razem zmiksować na jednolitą masę. Po zmiksowaniu przelać je do składników na patelni. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, octem, musztardą i wsypać do tego suszony majeranek. Wszystko wymieszać i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu dodać do tego rodzynki, ponownie wymieszać i gotować jeszcze przez 1,5 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia i lekko przestudzić.
Przygotować ciasto: mąkę kukurydzianą przesypać na stolnicę i wymieszać ją ze szczyptą soli oraz mieloną czerwoną papryką. Do wymieszanych składników wlać olej, letnią wodę i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 2 mm i przełożyć je na liście bananowca lub kukurydzy. Na rozwałkowane ciasto nałożyć łyżką przygotowany wcześniej farsz. Całość dobrze zawinąć ręcznie, a wszystko zawinąć z liście rozłożonych roślin. Wszystko dokładnie związać nitką i przełożyć do naczynia gotowanego na parze, do połowy zalanego wodą. Składniki na sicie, od chwili zagotowania wody w naczyniu, gotować jeszcze przez 10 minut, a po tym czasie zabrać je z sita i wyłożyć na talerz.
Przygotować farsz: pokrojony boczek przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć go do czasu, aż się zarumieni. Wtedy dodać do niego pokrojone wcześniej mięso wołowe, wieprzowe oraz piersi z kurczaka. Składniki na patelni smażyć do czasu ich zarumienienia. Potem pomidory z puszki przelać do miksera, dodać do nich pokrojoną wcześniej cebulę, czosnek i razem zmiksować na jednolitą masę. Po zmiksowaniu przelać je do składników na patelni. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, octem, musztardą i wsypać do tego suszony majeranek. Wszystko wymieszać i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu dodać do tego rodzynki, ponownie wymieszać i gotować jeszcze przez 1,5 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia i lekko przestudzić.
Przygotować ciasto: mąkę kukurydzianą przesypać na stolnicę i wymieszać ją ze szczyptą soli oraz mieloną czerwoną papryką. Do wymieszanych składników wlać olej, letnią wodę i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 2 mm i przełożyć je na liście bananowca lub kukurydzy. Na rozwałkowane ciasto nałożyć łyżką przygotowany wcześniej farsz. Całość dobrze zawinąć ręcznie, a wszystko zawinąć z liście rozłożonych roślin. Wszystko dokładnie związać nitką i przełożyć do naczynia gotowanego na parze, do połowy zalanego wodą. Składniki na sicie, od chwili zagotowania wody w naczyniu, gotować jeszcze przez 10 minut, a po tym czasie zabrać je z sita i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)