Gulaszowa

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2877
Gulaszowa
fot. roolrool / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 60 dag mięsa wołowego z łopatki bez kości
  • 20 dag obranych ziemniaków
  • 1 kostka bulionu wołowego
  • 1 opakowanie mrożonych warzyw, np. leczo
  • 10 dag pomidorów z puszki
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • odrobina ostrej papryki
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 łyżka oleju
  • sól

Opis przygotowania:

Mięso umyj, pokrój w kostkę, posól i obsmaż na smalcu. Przełóż do rondla, zalej 2 szklankami wody, dodaj kostkę bulionową i gotuj do momentu, aż będzie prawie miękkie. Odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce. Następnie znów zagotuj, dodaj pokrojone ziemniaki i gotuj na małym ogniu. Mieszankę warzyw smaż (bez rozmrażania) przez około 4 minuty na oleju. Pod koniec smażenia dodaj pokrojone pomidory. Zdejmij z ognia i posyp papryką. Wymieszaj. Gdy ziemniaki będą prawie miękkie, dodaj mieszankę z pomidorami. Gotuj. Dodaj sól i paprykę.

Autor: magdam

Komentarze (0)