Gulaszowa
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3003
Składniki:
- 60 dag mięsa wołowego z łopatki bez kości
- 20 dag obranych ziemniaków
- 1 kostka bulionu wołowego
- 1 opakowanie mrożonych warzyw, np. leczo
- 10 dag pomidorów z puszki
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- odrobina ostrej papryki
- 1 łyżka smalcu
- 1 łyżka oleju
- sól
Opis przygotowania:
Mięso umyj, pokrój w kostkę, posól i obsmaż na smalcu. Przełóż do rondla, zalej 2 szklankami wody, dodaj kostkę bulionową i gotuj do momentu, aż będzie prawie miękkie. Odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce. Następnie znów zagotuj, dodaj pokrojone ziemniaki i gotuj na małym ogniu. Mieszankę warzyw smaż (bez rozmrażania) przez około 4 minuty na oleju. Pod koniec smażenia dodaj pokrojone pomidory. Zdejmij z ognia i posyp papryką. Wymieszaj. Gdy ziemniaki będą prawie miękkie, dodaj mieszankę z pomidorami. Gotuj. Dodaj sól i paprykę.
Komentarze (0)