Gordita
Oceń:
(3 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 5035
Składniki:
- Ciasto:
- 200 g mąki kukurydzianej
- 100 g mąki pszennej
- 3 łyżki przegotowanej, letniej wody
- 0,5 łyżeczki soli
- Wypełnienie:
- 300 g czerwonej fasoli w zalewie
- 2 pomidory
- 2 łyżki sosu chili
- 2 łyżki sosu czosnkowego
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 1 główka sałaty
- 1 cebula
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Fasolę osaczyć z zalewy i przełożyć do miski. Sałatę pokroić na małe kawałki. Pomidory pokroić w cienkie plastry. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać ze skóry i pokroić również w drobną kostkę. Pokrojone warzywa połączyć z fasolą w misce.
Przygotować ciasto: mąkę kukurydzianą oraz pszenną przesypać razem na stolnicę, po czym wsypać do tego sól, wlać letnią wodę i zagnieść gładkie ciasto. Zagniecione ciasto podzielić na równe kawałki i rozwałkować je na grubość 1,5 mm. Następnie przełożyć je na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć z obu stron na rumiany kolor na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia, wysmarować sosem chili, sosem czosnkowym i dodać do tego wszystkie warzywa z miski.
Wszystko zgiąć w torebki i przełożyć na talerz.
Przygotować ciasto: mąkę kukurydzianą oraz pszenną przesypać razem na stolnicę, po czym wsypać do tego sól, wlać letnią wodę i zagnieść gładkie ciasto. Zagniecione ciasto podzielić na równe kawałki i rozwałkować je na grubość 1,5 mm. Następnie przełożyć je na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć z obu stron na rumiany kolor na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia, wysmarować sosem chili, sosem czosnkowym i dodać do tego wszystkie warzywa z miski.
Wszystko zgiąć w torebki i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)