Gofio
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3507
Składniki:
- 200 g czerwonej fasoli w zalewie
- 30 g białego sera twarogowego
- 3 liski świeżej mięty
- 1 cebula
- 1 l bulionu warzywnego z kostki
- Na gofio:
- 1 szklanka jęczmienia
- 1 szklanka łuskanej kukurydzy z kolby
- 1 szklanka pszenicy
- 1 łyżka oleju
- 0,5 szklanki cieplej wody
- 0,5 szklanki brązowego cukru
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Kukurydze, jęczmień oraz pszenicę zmielić młynkiem na mąkę. Zmielone składniki przesypać razem na rozgrzaną patelnie bez tłuszczu i smażyć na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu drewnianą łyżką, aż zmienią kolor. Wtedy ściągnąć z ognia i przesypać do miski. Następnie smażone składniki doprawić szczyptą soli, wsypać cukier brązowy, dodać osączoną z zalewy, czerwoną fasolę i wlać olej z ciepłą wodą. Całość zmiksować mikserem na jednolitą masę i przełożyć do miski. Miętę posiekać drobno, zagotować razem z bulionem warzywnym i zalać masę w misce. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i dodać do całości. Wszystko posypać pokrojonym na kawałki białym serem twarogowym.
Komentarze (0)