Giurgiulena
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1491
Składniki:
- 250 g sezamu
- 250 ml płynnego miodu wielokwiatowego
- 250 g cukru
- 250 g płatków migdałowych
- 2 łyżki kandyzowanej skorki pomarańczowej
- 1 łyżka kolorowego maczku cukierniczego pałeczki
- 1 łyżka oleju
Opis przygotowania:
Papier do pieczenia wysmarować olejem i wyłożyć nim odpowiednie plastikowe pudełko. Miód przelać do rondla, wsypać do niego cukier i razem doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Następnie wsypać do tego sezam, płatki migdałowe, po czym całość dobrze wymieszać i gotować jeszcze do chwili, aż składniki osiągną złocisty kolor. Potem wsypać do tego kandyzowana skórkę pomarańczową, wymieszać, ściągnąć z ognia, przełożyć na wysmarowany olejem papier w pudełku, wyrównać łopatką, posypać maczkiem cukierniczym i przestudzić. Po przestudzeniu wstawić do zamrażalnika na 1 godzinę, a następnie wyciągnąć i ostrym nożem pokroić na porcje.
Komentarze (0)