Galaktoboureko
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 4677
Składniki:
- 500 g ciasta filo
- Krem:
- 600 ml mleka 2%
- 250 g kaszy manny
- 250 g cukru
- 5 jaj
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 2 łyżki masła
- 1 skórka z pomarańczy
- Syrop:
- 650 g cukru
- 400 ml wody
- 2 łyżki miodu lipowego
- 1 laska cynamonu
Opis przygotowania:
Przygotować syrop: wodę przelać do rondla, wsypać do niej cukier, wrzucić laskę cynamonu i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Następnie zmniejszyć ogień i całość gotować jeszcze przez 15 minut. Po tym czasie ściągnąć z ognia i wyciągnąć laskę cynamonu z gorącego syropu. Syrop pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować krem: żółtka oddzielić od białek, po czym do żółtek wsypać cukier, wlać ekstrakt waniliowy i dobrze utrzeć trzepaczką na jednolitą masę. Natomiast białkami wysmarować całe ciasto filo i przełożyć je warstwami do blachy do pieczenia. Wysmarowane ciasto musi swobodnie wystawać poza blachę do pieczenia.
Do rondla wlać mleko, wsypać cukier i dodać do niego masło oraz skórkę z pomarańczy. Mleko ze składnikami doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Następnie wsypać do tego stopniowo kaszę mannę i mieszać cały czas drewnianą do czasu, aż kasza zacznie gęstnieć. Wtedy wlać do tego stopniowo rozmieszane żółtka z cukrem. Całość ponownie wymieszać na jednolitą, gęstą masę, a po jej powstaniu ściągnąć z ognia i przełożyć na wysmarowane wcześniej białkami ciasto filo.
Wszystko dokładnie pozawijać wystającym z blachy ciastem, wysmarować pozostałymi białkami jaj i pokroić ostrym nożem na kwadraty. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i dopóki ciasto jest gorące - polać całość przygotowanym wcześniej syropem.
Przygotować krem: żółtka oddzielić od białek, po czym do żółtek wsypać cukier, wlać ekstrakt waniliowy i dobrze utrzeć trzepaczką na jednolitą masę. Natomiast białkami wysmarować całe ciasto filo i przełożyć je warstwami do blachy do pieczenia. Wysmarowane ciasto musi swobodnie wystawać poza blachę do pieczenia.
Do rondla wlać mleko, wsypać cukier i dodać do niego masło oraz skórkę z pomarańczy. Mleko ze składnikami doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Następnie wsypać do tego stopniowo kaszę mannę i mieszać cały czas drewnianą do czasu, aż kasza zacznie gęstnieć. Wtedy wlać do tego stopniowo rozmieszane żółtka z cukrem. Całość ponownie wymieszać na jednolitą, gęstą masę, a po jej powstaniu ściągnąć z ognia i przełożyć na wysmarowane wcześniej białkami ciasto filo.
Wszystko dokładnie pozawijać wystającym z blachy ciastem, wysmarować pozostałymi białkami jaj i pokroić ostrym nożem na kwadraty. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i dopóki ciasto jest gorące - polać całość przygotowanym wcześniej syropem.
Komentarze (0)