Furikake
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1843
Składniki:
- 1 szklanka kleistego ryżu
- 200 g suszonego dorsza (lub makreli, albo flądry)
- 2 łyżki sezamu
- 2 arkusze suszonego nori
- 1 szklanka wrzącej wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 0,5 łyżeczki cukru
- sól
Opis przygotowania:
Nori sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i posiekać drobno. Suszonego dorsza pozbawić ości oraz skóry i pokroić na drobne kawałeczki. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać dwoma szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i przełożyć na talerz. Następnie rozgrzać oliwę na patelni, dodać sezam, pokrojoną, suszona rybę i pokrojone nori. Całość oprószyć cukrem oraz szczyptą soli, wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie smażone składniki dodać do ugotowanego wcześniej ryżu.
Komentarze (0)