Furikake

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1745
Furikake
fot. Muyo (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 1 szklanka kleistego ryżu
  • 200 g suszonego dorsza (lub makreli, albo flądry)
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 arkusze suszonego nori
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • sól

Opis przygotowania:

Nori sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i posiekać drobno. Suszonego dorsza pozbawić ości oraz skóry i pokroić na drobne kawałeczki. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać dwoma szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i przełożyć na talerz. Następnie rozgrzać oliwę na patelni, dodać sezam, pokrojoną, suszona rybę i pokrojone nori. Całość oprószyć cukrem oraz szczyptą soli, wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie smażone składniki dodać do ugotowanego wcześniej ryżu.

Komentarze (0)