Fuqi feipian

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1203
Fuqi feipian
fot. Dice / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 250 g płuc wołowych
  • 250 g żołądków wołowego
  • 150 ml sosu chili
  • 2 łyżki orzeszków ziemnych
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 1,5 łyżki sezamu
  • 1,5 łyżki oleju
  • 1,5 łyżeczki pieprzu syczuańskiego
  • 1 seler mały
  • 0,5 łyżeczki mielonego kopru
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • natka zielonej pietruszki
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa oraz podroby wołowe dokładnie umyć i osączyć z wody. Podroby oczyścić z błon, pokroić w cienkie plastry, przełożyć do miski, oprószyć je szczyptą soli, pieprzem syczuańskim, koprem, cynamonem i odstawić na 30 minut. Seler obrać ze skóry, pokroić na małe kawałki i przełożyć do rondla. Dodać do niego oprószone wcześniej składnikami podroby wołowe, liście laurowe, ziele angielskie i zalać 1 l wody. Całość gotować na średnim ogniu do miękkości składników, po czym odcedzić i przełożyć na talerz. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać orzeszki ziemne i smażyć je przez 1 minutę na średnim ogniu. Potem wlać do tego sos chili, doprawić do smaku przyprawami, wymieszać i dusić jeszcze przez 1 minutę. Po tym czasie ściągnąć z ognia i zalać tym składniki na talerzu. Wszystko posypać posiekaną drobno natką zielonej pietruszki, sezamem i przestudzić. Podawać na zimno.

Komentarze (0)