Fuqi feipian
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1203
Składniki:
- 250 g płuc wołowych
- 250 g żołądków wołowego
- 150 ml sosu chili
- 2 łyżki orzeszków ziemnych
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 1,5 łyżki sezamu
- 1,5 łyżki oleju
- 1,5 łyżeczki pieprzu syczuańskiego
- 1 seler mały
- 0,5 łyżeczki mielonego kopru
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- natka zielonej pietruszki
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa oraz podroby wołowe dokładnie umyć i osączyć z wody. Podroby oczyścić z błon, pokroić w cienkie plastry, przełożyć do miski, oprószyć je szczyptą soli, pieprzem syczuańskim, koprem, cynamonem i odstawić na 30 minut. Seler obrać ze skóry, pokroić na małe kawałki i przełożyć do rondla. Dodać do niego oprószone wcześniej składnikami podroby wołowe, liście laurowe, ziele angielskie i zalać 1 l wody. Całość gotować na średnim ogniu do miękkości składników, po czym odcedzić i przełożyć na talerz. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać orzeszki ziemne i smażyć je przez 1 minutę na średnim ogniu. Potem wlać do tego sos chili, doprawić do smaku przyprawami, wymieszać i dusić jeszcze przez 1 minutę. Po tym czasie ściągnąć z ognia i zalać tym składniki na talerzu. Wszystko posypać posiekaną drobno natką zielonej pietruszki, sezamem i przestudzić. Podawać na zimno.
Komentarze (0)