Fritaja

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 1995
Fritaja
fot. TICKoper (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 4.0

Składniki:

  • 300 g zielonych szparagów
  • 150 g wędzonego boczku
  • 50 g kiełbasy salami w plastrach
  • 4 jajka
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sol
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Szparagi umyć pod bieżącą wodą i połamać je na małe kawałki. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać połamane wcześniej szparagi i oprószyć je szczyptą soli. Całość wymieszać i smażyć przez 40 sekund na średnim ogniu. Potem dodać do tego pokrojony w drobną kostkę boczek i smażyć razem do chwili, aż boczek zacznie się rumienić. Następnie jajka wbić do kubka, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu, dobrze roztrzepać widelcem i przelać je do smażonych składników na patelni. Wszystko dokładnie wymieszać i smażyć do chwili, aż jajka się zetną. Wówczas ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i nałożyć salami.

Komentarze (0)