Fritaja
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 2265
Składniki:
- 300 g zielonych szparagów
- 150 g wędzonego boczku
- 50 g kiełbasy salami w plastrach
- 4 jajka
- 1 cebula
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sol
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Szparagi umyć pod bieżącą wodą i połamać je na małe kawałki. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać połamane wcześniej szparagi i oprószyć je szczyptą soli. Całość wymieszać i smażyć przez 40 sekund na średnim ogniu. Potem dodać do tego pokrojony w drobną kostkę boczek i smażyć razem do chwili, aż boczek zacznie się rumienić. Następnie jajka wbić do kubka, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu, dobrze roztrzepać widelcem i przelać je do smażonych składników na patelni. Wszystko dokładnie wymieszać i smażyć do chwili, aż jajka się zetną. Wówczas ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i nałożyć salami.
Komentarze (0)