Francesinha

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1169
Francesinha
fot. Siegfy (flickr.com) / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 ml przecieru pomidorowego
  • 400 g karkówki wieprzowej bez kości
  • 400 g frytek
  • 250 mi wina Porto
  • 250 ml whiskey
  • 250 ml jasnego piwa lager
  • 50 ml mleka 2%
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 6 plastrów sera Gouda
  • 6 plastrów kiełbasy salami
  • 4 kromki chleba tostowego
  • 4 białe surowe kiełbasy
  • 2 cebule
  • 2 żółtka jaj
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 2 gałązki natki zielonej pietruszki
  • 1 łyżeczka sosu Tabasco
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 1 czerwona papryka chili
  • pieprz czarny mielony
  • sól

Opis przygotowania:

Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Mięso pokroić na porcje, dodać do zeszklonych składników i smażyć z obu stron do chwili, aż zmieni kolor na ciemniejszy. Następnie wlać do tego piwo, whiskey, wino Porto i dusić przez 10 minut pod przykryciem. Potem wlać do tego przecier pomidorowy, dodać liście laurowe, zieloną pietruszkę i pokrojoną drobno paprykę chili. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem, sosem Tabasco, wymieszać i gotować do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, wyciągnąć je z wywaru i wyłożyć na talerz, natomiast do ugotowanego wywaru wlać mleko, całość zmiksować mikserem i doprowadzić do wrzenia. Kiełbasę białą zrumienić na ruszcie rozpalonego grilla, po czym ściągnąć ją i przekroić na połowy. Na kromki chleba tostowego wyłożyć plastry salami. Dodać do tego pokrojone w cienkie plastry, ugotowane wcześniej mięso i zrumieniona kiełbasę. Całość nakryć chlebem tostowym oraz plastrami sera Gouda i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170°C. Wszystko piec do całkowitego rozpuszczenia się sera, po czym przełożyć na talerz. Następnie frytki przełożyć na blachę do pieczenia, zrumienić je w rozgrzanym piekarniku i przełożyć na talerz. Całość polać zmiksowanym wcześniej gotowanym wywarem i dodać do tego żółtko jajka.

Komentarze (0)