Francesinha
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1348
Składniki:
- 400 ml przecieru pomidorowego
- 400 g karkówki wieprzowej bez kości
- 400 g frytek
- 250 mi wina Porto
- 250 ml whiskey
- 250 ml jasnego piwa lager
- 50 ml mleka 2%
- 50 ml białego wytrawnego wina
- 50 ml oliwy z oliwek
- 6 plastrów sera Gouda
- 6 plastrów kiełbasy salami
- 4 kromki chleba tostowego
- 4 białe surowe kiełbasy
- 2 cebule
- 2 żółtka jaj
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 2 gałązki natki zielonej pietruszki
- 1 łyżeczka sosu Tabasco
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 1 czerwona papryka chili
- pieprz czarny mielony
- sól
Opis przygotowania:
Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Mięso pokroić na porcje, dodać do zeszklonych składników i smażyć z obu stron do chwili, aż zmieni kolor na ciemniejszy. Następnie wlać do tego piwo, whiskey, wino Porto i dusić przez 10 minut pod przykryciem. Potem wlać do tego przecier pomidorowy, dodać liście laurowe, zieloną pietruszkę i pokrojoną drobno paprykę chili. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem, sosem Tabasco, wymieszać i gotować do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, wyciągnąć je z wywaru i wyłożyć na talerz, natomiast do ugotowanego wywaru wlać mleko, całość zmiksować mikserem i doprowadzić do wrzenia. Kiełbasę białą zrumienić na ruszcie rozpalonego grilla, po czym ściągnąć ją i przekroić na połowy. Na kromki chleba tostowego wyłożyć plastry salami. Dodać do tego pokrojone w cienkie plastry, ugotowane wcześniej mięso i zrumieniona kiełbasę. Całość nakryć chlebem tostowym oraz plastrami sera Gouda i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170°C. Wszystko piec do całkowitego rozpuszczenia się sera, po czym przełożyć na talerz. Następnie frytki przełożyć na blachę do pieczenia, zrumienić je w rozgrzanym piekarniku i przełożyć na talerz. Całość polać zmiksowanym wcześniej gotowanym wywarem i dodać do tego żółtko jajka.
Komentarze (0)