Flammekueche (tarte flambee)

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3114
Flammekueche (tarte flambee)
fot. lulu cooks / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 ml śmietany kremówki
  • 100 g wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • Ciasto:
  • 500 g maki pszennej
  • 200 ml letniej wody
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1,5 łyżeczki sol
  • 1 łyżka oleju

Opis przygotowania:

Cebule obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Boczek wędzony pokroić w drobną kostkę.

Przygotować ciasto: drożdże przełożyć do kubka, zalać je ciepłą wodą i rozetrzeć łyżeczką. Następnie mąkę przesypać na stolnice i wymieszać z solą. Do wymieszanych składników wlać roztarte drożdże i zagnieść gładkie ciasto. Dodać do tego olej i wyrobić. Po wyrobieniu ciasto rozbić ręcznie na grubość 3 mm i przełożyć na blachę do pieczenia. Całość polać śmietaną i wyrównać łopatką. Nałożyć na nie pokrojoną wcześniej cebulę z boczkiem.

Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu składniki wyciągnąć z piekarnika oraz formy do pieczenia i wyłożyć na tackę.

Komentarze (0)