Flammekueche (tarte flambee)
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3114
Składniki:
- 200 ml śmietany kremówki
- 100 g wędzonego boczku
- 2 cebule
- Ciasto:
- 500 g maki pszennej
- 200 ml letniej wody
- 15 g świeżych drożdży
- 1,5 łyżeczki sol
- 1 łyżka oleju
Opis przygotowania:
Cebule obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Boczek wędzony pokroić w drobną kostkę.
Przygotować ciasto: drożdże przełożyć do kubka, zalać je ciepłą wodą i rozetrzeć łyżeczką. Następnie mąkę przesypać na stolnice i wymieszać z solą. Do wymieszanych składników wlać roztarte drożdże i zagnieść gładkie ciasto. Dodać do tego olej i wyrobić. Po wyrobieniu ciasto rozbić ręcznie na grubość 3 mm i przełożyć na blachę do pieczenia. Całość polać śmietaną i wyrównać łopatką. Nałożyć na nie pokrojoną wcześniej cebulę z boczkiem.
Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu składniki wyciągnąć z piekarnika oraz formy do pieczenia i wyłożyć na tackę.
Przygotować ciasto: drożdże przełożyć do kubka, zalać je ciepłą wodą i rozetrzeć łyżeczką. Następnie mąkę przesypać na stolnice i wymieszać z solą. Do wymieszanych składników wlać roztarte drożdże i zagnieść gładkie ciasto. Dodać do tego olej i wyrobić. Po wyrobieniu ciasto rozbić ręcznie na grubość 3 mm i przełożyć na blachę do pieczenia. Całość polać śmietaną i wyrównać łopatką. Nałożyć na nie pokrojoną wcześniej cebulę z boczkiem.
Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu składniki wyciągnąć z piekarnika oraz formy do pieczenia i wyłożyć na tackę.
Komentarze (0)