Fit-fit
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1274
Składniki:
- 300 g karkówki wołowej bez kości
- 4 zielone papryki jalapeño
- 3 łyżki oleju
- 3 kromki razowego chleba
- 2 łyżki masła klarowanego
- 2 plastry szynki gotowanej
- 1 cebula
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 0,5 łyżeczki przyprawy afrykańskiej Berbere
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Mięso oraz paprykę umyć i osaczyć z wody. Kromki chleba razowego pozbawić skórek i pokruszyć je na drobne okruszki. Następnie mięso pokroić na małe kawałki, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć do miękkości na rozgrzanym mocno oleju na patelni. Po usmażeniu mięso osączyć z nadmiaru tłuszczu i wyłożyć na talerz. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle klarowanym na patelni. Do zeszklonej cebuli wsypać przyprawę afrykańską Berbere oraz pokruszony wcześniej chleb razowy. Składniki na patelni dokładnie wymieszać i smażyć do chwili, aż zaczną się rumienić. Wtedy ściągnąć je z patelni i dodać do mięsa na talerzu. Wszystko udekorować pokrojoną papryką jalapeño i gotowaną szynką.
Komentarze (0)