Đuveč

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3727
Đuveč
fot. Rainer Zenz / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 300 g mielonego mięsa wołowego
  • 150 g zielonej fasolki szparagowej
  • 4 łyżki oleju
  • 3 pomidory
  • 3 krople Maggi
  • 2 marchewki
  • 2 czerwone słodkie papryki
  • 1 cukinia
  • 1 bakłażan
  • 1 cebula
  • 0,5 l bulionu warzywnego
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Cukinię oraz bakłażana pokroić na małe kawałki. Pomidory pokroić w ćwiartki. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Fasolkę szparagową pozbawić końcówek i pokroić na kawałki. Następnie ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 2 szklankami wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odparować. Mięso mielone smażyć na 2 łyżkach rozgrzanego mocno oleju do chwili, aż zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy ściągnąć je z ognia. Rozgrzać 2 kolejne łyżki oleju na drugiej patelni i zeszklić na nim pokrojoną cebulę. Do zeszklonej cebuli dodać wszystkie pokrojone wcześniej warzywa. Warzywa na patelni wymieszać i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Po tym czasie wlać do tego bulion warzywny. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, Maggi i dusić pod przykryciem do miękkości warzyw. Kiedy warzywa zmiękną, dodać do tego ugotowany wcześniej ryż i smażone mięso mielone. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić przyprawami jeśli trzeba i dusić jeszcze przez 5 minut na małym ogniu. Gotową potrawę podawać na ciepło.

Komentarze (0)