Đuveč
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3934
Składniki:
- 300 g mielonego mięsa wołowego
- 150 g zielonej fasolki szparagowej
- 4 łyżki oleju
- 3 pomidory
- 3 krople Maggi
- 2 marchewki
- 2 czerwone słodkie papryki
- 1 cukinia
- 1 bakłażan
- 1 cebula
- 0,5 l bulionu warzywnego
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Cukinię oraz bakłażana pokroić na małe kawałki. Pomidory pokroić w ćwiartki. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Fasolkę szparagową pozbawić końcówek i pokroić na kawałki. Następnie ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 2 szklankami wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odparować. Mięso mielone smażyć na 2 łyżkach rozgrzanego mocno oleju do chwili, aż zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy ściągnąć je z ognia. Rozgrzać 2 kolejne łyżki oleju na drugiej patelni i zeszklić na nim pokrojoną cebulę. Do zeszklonej cebuli dodać wszystkie pokrojone wcześniej warzywa. Warzywa na patelni wymieszać i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Po tym czasie wlać do tego bulion warzywny. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, Maggi i dusić pod przykryciem do miękkości warzyw. Kiedy warzywa zmiękną, dodać do tego ugotowany wcześniej ryż i smażone mięso mielone. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić przyprawami jeśli trzeba i dusić jeszcze przez 5 minut na małym ogniu. Gotową potrawę podawać na ciepło.
Komentarze (0)