Draniki

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 1089
Draniki
fot. Nordgren / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 200 g wędzonego boczku
  • 200 ml kwaśnej śmietany kremówki
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • natka zielonej pietruszki
  • olej do głębokiego smażenia

Opis przygotowania:

Ziemniaki, natkę zielonej pietruszki oraz pomidorki umyć i osączyć z wody. Ziemniaki oraz cebulę obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach do miski. Do starych ziemniaków z cebulą wsypać mąkę, wbić jajko, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu i dobrze wymieszać. Następnie dodać do tego pokrojony w cienką słomkę wędzony boczek. Całość wymieszać i łyżką przełożyć na mocno rozgrzany olej na patelni. Wszystko smażyć na rumiany kolor, a po usmażeniu ściągnąć z patelni, osączyć z nadmiaru tłuszczu i wyłożyć na talerz. Gotową potrawę podawać z kwaśną śmietaną, pomidorkami koktajlowymi i przystrojoną natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)