Draniki
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 1089
Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 200 g wędzonego boczku
- 200 ml kwaśnej śmietany kremówki
- 2 łyżki mąki pszennej
- 4 pomidorki koktajlowe
- 1 jajko
- 1 cebula
- sól
- pieprz czarny mielony
- natka zielonej pietruszki
- olej do głębokiego smażenia
Opis przygotowania:
Ziemniaki, natkę zielonej pietruszki oraz pomidorki umyć i osączyć z wody. Ziemniaki oraz cebulę obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach do miski. Do starych ziemniaków z cebulą wsypać mąkę, wbić jajko, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu i dobrze wymieszać. Następnie dodać do tego pokrojony w cienką słomkę wędzony boczek. Całość wymieszać i łyżką przełożyć na mocno rozgrzany olej na patelni. Wszystko smażyć na rumiany kolor, a po usmażeniu ściągnąć z patelni, osączyć z nadmiaru tłuszczu i wyłożyć na talerz. Gotową potrawę podawać z kwaśną śmietaną, pomidorkami koktajlowymi i przystrojoną natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)