Dilber dudağı
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 821
Składniki:
- 2 szklanki maki pszennej
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 2 łyżki białej mąki kukurydzianej do podsypania ciasta
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 0,5 szklanki jogurtu greckiego
- Nadzienie :
- 1 szklanka tłuczonych orzechów włoskich
- 1 szklanka tłuczonych orzechów ziemnych
- Syrop:
- 3 szklanki cukru
- 3 szklanki wody
- 2 łyżki soku cytrynowego
Opis przygotowania:
Przygotować syrop: wodę przelać do rondla, wlać do niej sok z cytryny i wsypać cukier. Całość zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu syrop ściągnąć z ognia i przestudzić.
Przygotować ciasto: do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia i wlać jogurt oraz oliwę z oliwek. Następnie ze składników wyrobić ciasto, podsypać je mąką kukurydzianą i rozwałkować je na grubość 5 mm. W rozwałkowanym cieście wyciąć krążki szklanką i nałożyć na nie tłuczone orzechy włoskie oraz ziemne. Następnie poskładać na pół, przełożyć na blachę do pieczenia i wysmarować oliwą z oliwek.
Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu składniki wyciągnąć z piekarnika i polać przestudzonym wcześniej syropem.
Przygotować ciasto: do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia i wlać jogurt oraz oliwę z oliwek. Następnie ze składników wyrobić ciasto, podsypać je mąką kukurydzianą i rozwałkować je na grubość 5 mm. W rozwałkowanym cieście wyciąć krążki szklanką i nałożyć na nie tłuczone orzechy włoskie oraz ziemne. Następnie poskładać na pół, przełożyć na blachę do pieczenia i wysmarować oliwą z oliwek.
Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu składniki wyciągnąć z piekarnika i polać przestudzonym wcześniej syropem.
Komentarze (0)