Diablotki
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2537
Składniki:
- 200 g mąki
- 100 g masła
- 40 g utartego ostrego sera żółtego
- 3 łyżki śmietany
- 1 jajko
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Oddzielić żółtko od białka. Do mąki dodać żółtko, śmietanę, szczyptę soli i pieprzu, wyrobić ciasto, zawinąć je w folię aluminiową i pozostawić w chłodnym miejscu na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwinąć z folii, rozwałkować na grubość 0,5 cm i posmarować białkiem. Ciasto przełożyć na blachę do pieczenia, posypać startym serem żółtym i piec na zloty kolor w temperaturze do 150 stopni. Upieczone pokroić na kawałki i podawać na letnio.
Komentarze (0)