Diablotki

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2537

Składniki:

  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • 40 g utartego ostrego sera żółtego
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Oddzielić żółtko od białka. Do mąki dodać żółtko, śmietanę, szczyptę soli i pieprzu, wyrobić ciasto, zawinąć je w folię aluminiową i pozostawić w chłodnym miejscu na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwinąć z folii, rozwałkować na grubość 0,5 cm i posmarować białkiem. Ciasto przełożyć na blachę do pieczenia, posypać startym serem żółtym i piec na zloty kolor w temperaturze do 150 stopni. Upieczone pokroić na kawałki i podawać na letnio.

Komentarze (0)