Crocchè

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1469
Crocchè
fot. Camillo (Wikimedia Commons) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 8 dużych ziemniaków
  • 2 jajka
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 1 szklanka bułki tartej
  • sól
  • natka zielonej kolendry
  • olej do głębokiego smażenia

Opis przygotowania:

Ziemniaki oraz natkę zielonej kolendry umyć i osączyć z wody. Ziemniaki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, obrać je ze skóry i przełożyć do miski. Do ziemniaków wbić jajka, wsypać tarty parmezan i dodać pokrojoną drobno natkę zielonej kolendry. Całość doprawić do smaku szczyptą soli i dokładnie rozgnieść tłuczkiem, po czym uformować płaskie lub półokrągłe kotlety, obtoczyć je bułką tartą i smażyć na złoty kolor w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na patelni na średnim ogniu. Gotowe ściągnąć z ognia, osaczyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)