Crocchè
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1469
Składniki:
- 8 dużych ziemniaków
- 2 jajka
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 1 szklanka bułki tartej
- sól
- natka zielonej kolendry
- olej do głębokiego smażenia
Opis przygotowania:
Ziemniaki oraz natkę zielonej kolendry umyć i osączyć z wody. Ziemniaki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, obrać je ze skóry i przełożyć do miski. Do ziemniaków wbić jajka, wsypać tarty parmezan i dodać pokrojoną drobno natkę zielonej kolendry. Całość doprawić do smaku szczyptą soli i dokładnie rozgnieść tłuczkiem, po czym uformować płaskie lub półokrągłe kotlety, obtoczyć je bułką tartą i smażyć na złoty kolor w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na patelni na średnim ogniu. Gotowe ściągnąć z ognia, osaczyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)