Cordon Bleu

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 549
Cordon Bleu
fot. Rainer Zenz (Wikimedia Commons) / GNU

Składniki:

  • 250 g wędzonej szynki w plastrach
  • 150 g sera Gouda w plastrach
  • 4 łyżki oleju
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 0,5 łyżeczki mielonej ostrej czerwonej papryki

Opis przygotowania:

Jajko wbić na talerz i roztrzepać je z suszonym tymiankiem. Na drugi talerz przesypać bułkę tartą. Następnie szynkę wyłożyć na stolnicę, położyć na niej plastry sera Gouda, szynkę z serem dobrze zawinąć ręcznie, a po zawinięciu namoczyć w roztrzepanym jajku. Całość obtoczyć bułką tartą i przełożyć na rozgrzany olej na patelni. Wszystko smażyć na rumiany kolor na średnim ogniu. Po usmażeniu ściągnąć z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu, wyłożyć na talerz i posypać mieloną ostrą papryką.

Komentarze (0)