Coddle

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3024
Coddle
fot. Coddle head (Wikipedia) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 250 g parówek
  • 24 g szynki wędzonej w plastrach
  • 6 ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 2 szklanki bulionu warzywnego z kostki
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • 1 szklanka cydru jabłkowego
  • 1 łyżeczka suszonej kolendry
  • 0,5 łyżeczki suszonego majeranku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w grubsze plastry. Marchew z pietruszką obrać ze skóry i pokroić na kawałki. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, po czym cebulę pokroić w ćwiartki, a czosnek na połówki. Rozgrzać olej w rondlu, dodać pozbawione skróry parówki i smażyć do czasu, aż się przyrumienią. Wtedy dodać do tego pokrojone ziemniaki, cebulę, czosnek, marchew, pietruszkę i pokrojoną na kawałki szynkę wędzoną. Składniki zalać bulionem warzywnym, cydrem jabłkowym, wsypać suszona kolendrę, majeranek i gotować do miękkości składników. Pod koniec gotowania całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i zagotować. Gotowe ściągnąć z ognia i przelać do miski.

Komentarze (0)