Chitranna
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 647
Składniki:
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 2 szklanki kleistego ryżu
- 2 łyżki łuskanej soczewicy
- 2 łyżki orzeszków ziemnych
- 2 łyżki tartego kokosa
- 2 liście suszone curry
- 2 łyżki soku cytrynowego
- 2 suszone czerwone papryczki chili
- 2 łyżki orzechów nerkowca
- 1 cebula
- 1 cytryna do dekoracji
- 0,5 łyżeczki nasion gorczycy
- 0,5 łyżeczki asafetydy
- 0,5 łyżeczki mielonej kurkumy
- sól
- natka zielonej kolendry
Opis przygotowania:
Natkę zielonej kolendry umyć, odsączyć z wody i drobno posiekać. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody i ugotować go na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować. Następnie rozgrzać olej kokosowy na patelni i dodać do niego nasiona gorczycy, soczewicę , orzechy nerkowca i orzeszki ziemne. Składniki te wymieszać i smażyć na średnim ogniu przez 1,5 minuty. Potem dodać do tego suszone papryczki chili, suszone liście curry i obraną ze skóry oraz pokrojoną drobno cebulę. Całość wymieszać i smażyć do chwili, aż cebula się zeszkli. Wtedy wsypać do tego mielona kurkumę, asafetydę, tarty kokos, wymieszać i smażyć przez 1 minutę. Po tym czasie dodać do tego ugotowany wcześniej ryż, wlać sok z cytryny, po czym dodać posiekaną natkę zielonej kolendry i dobrze wymieszać. Po wymieszaniu wszystko smażyć przez 2 minuty. Następnie ściągnąć z ognia, przełożyć do miski i udekorować pokrojoną cytryną.
Komentarze (0)