Chipá
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2046
Składniki:
- 1 łyżka masła do wysmarowania papieru do pieczenia
- Ciasto:
- 3 łyżki roztopionego masła
- 1,5 szklanki mąki skrobi z tapioki
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 1 jajko
- 0,5 szklanki tłuczonych orzeszków ziemnych
- 0,5 szklanki tartego sera Gouda
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki letniego mleka
- sól
Opis przygotowania:
Mąkę kukurydzianą przesypać na stolnicę i wymieszać z mąka z tapioki, proszkiem do pieczenia, tartym serem Gouda i szczyptą soli. Do wymieszanych składników wlać roztopione masło, letnie mleko i wbić jajko. Z całości zagnieść gładkie ciasto. Po zagnieceniu ciasto posypać tłuczonymi, orzeszkami ziemnymi i ponownie dobrze wyrobić ręcznie. Następnie ciasto podzielić na równe kawałki i uformować z nich małe kulki. Spłaszczyć i przełożyć je na wysmarowany masłem papier do pieczenia na blasze do pieczenia. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C stopni i piec na złoty kolor. Gotowe wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i wyłożyć na talerzu.
Komentarze (0)