Chipá

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2046
Chipá
fot. YO (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 4.0

Składniki:

  • 1 łyżka masła do wysmarowania papieru do pieczenia
  • Ciasto:
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 1,5 szklanki mąki skrobi z tapioki
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki tłuczonych orzeszków ziemnych
  • 0,5 szklanki tartego sera Gouda
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki letniego mleka
  • sól

Opis przygotowania:

Mąkę kukurydzianą przesypać na stolnicę i wymieszać z mąka z tapioki, proszkiem do pieczenia, tartym serem Gouda i szczyptą soli. Do wymieszanych składników wlać roztopione masło, letnie mleko i wbić jajko. Z całości zagnieść gładkie ciasto. Po zagnieceniu ciasto posypać tłuczonymi, orzeszkami ziemnymi i ponownie dobrze wyrobić ręcznie. Następnie ciasto podzielić na równe kawałki i uformować z nich małe kulki. Spłaszczyć i przełożyć je na wysmarowany masłem papier do pieczenia na blasze do pieczenia. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C stopni i piec na złoty kolor. Gotowe wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i wyłożyć na talerzu.

Komentarze (0)