Cheesesteak
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1028
Składniki:
- 2 bułki zwykle
- 6 łyżek oleju
- 2 zwykle bułki
- 2 plastry sera ementaler
- 2 cebule
- 2 łyżki oleju
- 1 czerwona papryka
- Marynata:
- 300 g polędwicy wołowej
- 4 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Bułki zwykłe przekroić na połówki. Polędwicę wołową pokroić na małe kawałki i przełożyć je do miski.
Przygotować marynatę: czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę, dodać do polędwicy w misce, oprószyć szczyptą soli, pieprzu, mielonym imbirem i suszonym oregano. Całość zalać 4 łyżkami oleju, wymieszać i odstawić na 40 minut.
W tym czasie cebule obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Paprykę pozbawić nasion i również pokroić w cienkie plastry. Oba składniki przełożyć na 2 łyżki rozgrzanego oleju na patelni i smażyć do miękkości. Usmażone ściągnąć z patelni, osączyć z tłuszczu i nałożyć je na przekrojone wcześniej bułki. Następnie marynowaną polędwicę wołową przełożyć na rozgrzaną patelnię i smażyć z obu stron do miękkości. Po usmażeniu dodać ją do składników z bułką.
Całość nakryć serem ementaler, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C stopni i piec do chwili, całkowitego rozpuszczenia się sera. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na talerz.
Przygotować marynatę: czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę, dodać do polędwicy w misce, oprószyć szczyptą soli, pieprzu, mielonym imbirem i suszonym oregano. Całość zalać 4 łyżkami oleju, wymieszać i odstawić na 40 minut.
W tym czasie cebule obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Paprykę pozbawić nasion i również pokroić w cienkie plastry. Oba składniki przełożyć na 2 łyżki rozgrzanego oleju na patelni i smażyć do miękkości. Usmażone ściągnąć z patelni, osączyć z tłuszczu i nałożyć je na przekrojone wcześniej bułki. Następnie marynowaną polędwicę wołową przełożyć na rozgrzaną patelnię i smażyć z obu stron do miękkości. Po usmażeniu dodać ją do składników z bułką.
Całość nakryć serem ementaler, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C stopni i piec do chwili, całkowitego rozpuszczenia się sera. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)