Cheesesteak

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1028
Cheesesteak
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 bułki zwykle
  • 6 łyżek oleju
  • 2 zwykle bułki
  • 2 plastry sera ementaler
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 1 czerwona papryka
  • Marynata:
  • 300 g polędwicy wołowej
  • 4 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Bułki zwykłe przekroić na połówki. Polędwicę wołową pokroić na małe kawałki i przełożyć je do miski.

Przygotować marynatę: czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę, dodać do polędwicy w misce, oprószyć szczyptą soli, pieprzu, mielonym imbirem i suszonym oregano. Całość zalać 4 łyżkami oleju, wymieszać i odstawić na 40 minut.

W tym czasie cebule obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Paprykę pozbawić nasion i również pokroić w cienkie plastry. Oba składniki przełożyć na 2 łyżki rozgrzanego oleju na patelni i smażyć do miękkości. Usmażone ściągnąć z patelni, osączyć z tłuszczu i nałożyć je na przekrojone wcześniej bułki. Następnie marynowaną polędwicę wołową przełożyć na rozgrzaną patelnię i smażyć z obu stron do miękkości. Po usmażeniu dodać ją do składników z bułką.

Całość nakryć serem ementaler, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C stopni i piec do chwili, całkowitego rozpuszczenia się sera. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)