Chakli
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 914
Składniki:
- 1 szklanka mąki ryżowej
- 1 szklanka wody
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka asafetydy (indyjska przyprawa)
- 0,5 łyżeczki grubo mielonego, czarnego pieprzu
- 0,5 łyżeczki nasion mielonego kopru włoskiego
- 0,5 łyżeczki mielonych nasion kolendry
- 0,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 0,5 łyżeczki soli
- olej rzepakowy do głębokiego smażenia
Opis przygotowania:
Wodę wlać do rondla i zagotować ją na średnim ogniu. Następnie wlać do niej olej, wsypać, mielony, czarny pieprz, koper włoski, nasiona kolendry, kmin rzymski, asafetydę i sól. Całość dobrze wymieszać, po czym wsypać do tego mąkę ryżową. Wszystko ponownie wymieszać, ściągnąć z ognia i odstawić na 20 minut w temperaturze pokojowej.
Po tym czasie przełożyć zawartość rondla do miski i wlać do niej 2 łyżki wody. Wyrobić z tego ciasto, przełożyć je wyciskarki do ciasta lub szprycy i wycisnąć całość na stolnicę wyłożoną folią spożywczą, formując spiralne kręgi.
Następnie rozgrzać mocno olej na patelni, włożyć do niego uformowane kręgi z ciasta i smażyć na rumiany kolor. Po usmażeniu wyciągnąć łyżką cedzakową, odsączyć z oleju i wyłożyć na talerz.
Po tym czasie przełożyć zawartość rondla do miski i wlać do niej 2 łyżki wody. Wyrobić z tego ciasto, przełożyć je wyciskarki do ciasta lub szprycy i wycisnąć całość na stolnicę wyłożoną folią spożywczą, formując spiralne kręgi.
Następnie rozgrzać mocno olej na patelni, włożyć do niego uformowane kręgi z ciasta i smażyć na rumiany kolor. Po usmażeniu wyciągnąć łyżką cedzakową, odsączyć z oleju i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)