Chakli

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 700
Chakli
fot. Sankalp Dravid (Wikimedia Commons) / domena publiczna

Składniki:

  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka asafetydy (indyjska przyprawa)
  • 0,5 łyżeczki grubo mielonego, czarnego pieprzu
  • 0,5 łyżeczki nasion mielonego kopru włoskiego
  • 0,5 łyżeczki mielonych nasion kolendry
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 0,5 łyżeczki soli
  • olej rzepakowy do głębokiego smażenia

Opis przygotowania:

Wodę wlać do rondla i zagotować ją na średnim ogniu. Następnie wlać do niej olej, wsypać, mielony, czarny pieprz, koper włoski, nasiona kolendry, kmin rzymski, asafetydę i sól. Całość dobrze wymieszać, po czym wsypać do tego mąkę ryżową. Wszystko ponownie wymieszać, ściągnąć z ognia i odstawić na 20 minut w temperaturze pokojowej.

Po tym czasie przełożyć zawartość rondla do miski i wlać do niej 2 łyżki wody. Wyrobić z tego ciasto, przełożyć je wyciskarki do ciasta lub szprycy i wycisnąć całość na stolnicę wyłożoną folią spożywczą, formując spiralne kręgi.

Następnie rozgrzać mocno olej na patelni, włożyć do niego uformowane kręgi z ciasta i smażyć na rumiany kolor. Po usmażeniu wyciągnąć łyżką cedzakową, odsączyć z oleju i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)