Cerorot

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1270
Cerorot
fot. Wiendietry Rusli (Wikimedia Commons) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 600 ml mleka kokosowego
  • 300 g brązowego ryżu
  • 6 suszonych liści z palmy kokosowej
  • 2 łyżki cukru palmowego
  • 2 liście bananowca
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 0,5 łyżeczki aromatu migdałowego

Opis przygotowania:

Suszone liście palmowe oraz bananowca sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Brązowy ryż opłukać pod bieżącą wodą, osaczyć z jej nadmiaru i przełożyć do rondla. Potem zasypać go cukrem palmowym, zalać mlekiem kokosowym i razem gotować na sypko. Po ugotowaniu wlać do tego aromat migdałowy i całość zmiksować mikserem na jednolitą masę. Zmiksowane składniki przełożyć łyżeczką do zawiniętych w stożki liści z palmy kokosowej. Natomiast końce liści spiąć małymi wykałaczkami i przełożyć na talerz lub na liście bananowca.

Komentarze (0)