Cecina
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1324
Składniki:
- 700 ml letniej wody
- 400 g mąki z ciecierzycy
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 0,5 łyżeczki soli
- szczypta mielonego czarnego pieprzu
Opis przygotowania:
Mąkę z ciecierzycy wymieszać ze szczyptą soli i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Do miski wlać letnią wodę i wsypać do niej stopniowo wymieszane wcześniej składniki. Całość mieszać trzepaczką do chwili, aż składniki dobrze się wymieszają i nie będzie widać żadnych grudek. Następnie wlać do tego 3 łyżki oliwy z oliwek i również dobrze wymieszać, po czym pozostawić na 30 minut w temperaturze pokojowej. Po tym czasie blaszkę do pieczenia wysmarować pozostałą oliwą z oliwek i przełożyć na nią wymieszane składniki. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec do chwili, aż składniki się przyrumienią. Wtedy wyciągnąć je z piekarnika, lekko przestudzi i podawać do spożycia.
Komentarze (0)