Cecina

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1324
Cecina
fot. Tavallai / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 700 ml letniej wody
  • 400 g mąki z ciecierzycy
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 0,5 łyżeczki soli
  • szczypta mielonego czarnego pieprzu

Opis przygotowania:

Mąkę z ciecierzycy wymieszać ze szczyptą soli i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Do miski wlać letnią wodę i wsypać do niej stopniowo wymieszane wcześniej składniki. Całość mieszać trzepaczką do chwili, aż składniki dobrze się wymieszają i nie będzie widać żadnych grudek. Następnie wlać do tego 3 łyżki oliwy z oliwek i również dobrze wymieszać, po czym pozostawić na 30 minut w temperaturze pokojowej. Po tym czasie blaszkę do pieczenia wysmarować pozostałą oliwą z oliwek i przełożyć na nią wymieszane składniki. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec do chwili, aż składniki się przyrumienią. Wtedy wyciągnąć je z piekarnika, lekko przestudzi i podawać do spożycia.

Komentarze (0)