Casunziei

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 1629
Casunziei
fot. ildirettore (Wikimedia Commons) / CC-BY 3.0

Składniki:

  • 200 g wędzonego bekonu
  • Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 3 łyżki mleka
  • 2 jajka
  • Nadzienie:
  • 700 g gotowanych, czerwonych buraczków
  • 100 g wędzonego sera ricotta
  • 30 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka bułki tartej
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wbić do niej jajka, wlać mleko i wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i wyciąć w nim krążki kubkiem.

Przygotować nadzienie: gotowane buraczki zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach do miski. Masło stopić na rozgrzanej patelni i dodać do niego starte buraczki. Następnie dodać do tego pokruszony drobno ser ricotta, wbić jajka, wsypać bułkę tartą, po czym całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dobrze wymieszać.

Po wymieszaniu ściągnąć z ognia i przełożyć łyżką na wycięte krążki z ciasta. Wszystko dokładnie zlepić ręcznie, wrzucić do rondla z 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody i gotować przez 3 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie odcedzić i wyłożyć na talerz. Bekon pokroić na małe kawałki i zrumienić go na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Po zrumienieniu dodać do potrawy.

Komentarze (0)