Casunziei
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 1629
Składniki:
- 200 g wędzonego bekonu
- Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 3 łyżki mleka
- 2 jajka
- Nadzienie:
- 700 g gotowanych, czerwonych buraczków
- 100 g wędzonego sera ricotta
- 30 g masła
- 1 jajko
- 1 łyżka bułki tartej
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wbić do niej jajka, wlać mleko i wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i wyciąć w nim krążki kubkiem.
Przygotować nadzienie: gotowane buraczki zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach do miski. Masło stopić na rozgrzanej patelni i dodać do niego starte buraczki. Następnie dodać do tego pokruszony drobno ser ricotta, wbić jajka, wsypać bułkę tartą, po czym całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dobrze wymieszać.
Po wymieszaniu ściągnąć z ognia i przełożyć łyżką na wycięte krążki z ciasta. Wszystko dokładnie zlepić ręcznie, wrzucić do rondla z 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody i gotować przez 3 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie odcedzić i wyłożyć na talerz. Bekon pokroić na małe kawałki i zrumienić go na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Po zrumienieniu dodać do potrawy.
Przygotować nadzienie: gotowane buraczki zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach do miski. Masło stopić na rozgrzanej patelni i dodać do niego starte buraczki. Następnie dodać do tego pokruszony drobno ser ricotta, wbić jajka, wsypać bułkę tartą, po czym całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dobrze wymieszać.
Po wymieszaniu ściągnąć z ognia i przełożyć łyżką na wycięte krążki z ciasta. Wszystko dokładnie zlepić ręcznie, wrzucić do rondla z 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody i gotować przez 3 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie odcedzić i wyłożyć na talerz. Bekon pokroić na małe kawałki i zrumienić go na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Po zrumienieniu dodać do potrawy.
Komentarze (0)