Capuns
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2687
Składniki:
- 3 łyżki oleju
- pieprz
- sól
- Capuns:
- 200 g białego sera twarogowego
- 200 g maki pszennej
- 100 g kiełbasy żywieckiej
- 6 liści buraka szpinakowego
- 1 cebula
- 1 jajko
- Sos:
- 200 ml mleka 2%
- 50 ml bulionu warzywnego
- 50 ml wody przegotowanej
Opis przygotowania:
Liście buraka szpinakowego umyć i osączyć z wody.
Przygotować campus: kiełbasę żywiecką pokroić w drobna kostkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na 1 łyżce rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną wcześniej kiełbasę i lekko ją zrumienić na średnim ogniu. Następnie mąkę przesypać na stolnicę, dodać do niej ser twarogowy, wbić jajko, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i zagnieść ciasto. Do zagniecionego ciasta dodać zrumieniona kiełbasę wraz z cebulą, wszystko dokładnie wymieszać, nałożyć na liście buraka szpinakowego i całość dokładnie zawinąć ręcznie. Pozostałe składniki campusu przełożyć na 2 łyżki rozgrzanego oleju na patelni, zrumienić je z obu stron na średnim ogniu i wyłożyć na talerz. Natomiast zawinięte w liście składniki przełożyć do rondla.
Przygotować sos: mleko wymieszać z bulionem warzywnym, przegotowaną wodą i zalać tym składniki w rondlu. Całość zagotować na średnim ogniu, po czym ściągnąć z ognia i dodać do usmażonych już składników na talerzu.
Przygotować campus: kiełbasę żywiecką pokroić w drobna kostkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na 1 łyżce rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną wcześniej kiełbasę i lekko ją zrumienić na średnim ogniu. Następnie mąkę przesypać na stolnicę, dodać do niej ser twarogowy, wbić jajko, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i zagnieść ciasto. Do zagniecionego ciasta dodać zrumieniona kiełbasę wraz z cebulą, wszystko dokładnie wymieszać, nałożyć na liście buraka szpinakowego i całość dokładnie zawinąć ręcznie. Pozostałe składniki campusu przełożyć na 2 łyżki rozgrzanego oleju na patelni, zrumienić je z obu stron na średnim ogniu i wyłożyć na talerz. Natomiast zawinięte w liście składniki przełożyć do rondla.
Przygotować sos: mleko wymieszać z bulionem warzywnym, przegotowaną wodą i zalać tym składniki w rondlu. Całość zagotować na średnim ogniu, po czym ściągnąć z ognia i dodać do usmażonych już składników na talerzu.
Komentarze (0)