Capuns

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2687
Capuns
fot. balise42 / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 3 łyżki oleju
  • pieprz
  • sól
  • Capuns:
  • 200 g białego sera twarogowego
  • 200 g maki pszennej
  • 100 g kiełbasy żywieckiej
  • 6 liści buraka szpinakowego
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • Sos:
  • 200 ml mleka 2%
  • 50 ml bulionu warzywnego
  • 50 ml wody przegotowanej

Opis przygotowania:

Liście buraka szpinakowego umyć i osączyć z wody.

Przygotować campus: kiełbasę żywiecką pokroić w drobna kostkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na 1 łyżce rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną wcześniej kiełbasę i lekko ją zrumienić na średnim ogniu. Następnie mąkę przesypać na stolnicę, dodać do niej ser twarogowy, wbić jajko, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i zagnieść ciasto. Do zagniecionego ciasta dodać zrumieniona kiełbasę wraz z cebulą, wszystko dokładnie wymieszać, nałożyć na liście buraka szpinakowego i całość dokładnie zawinąć ręcznie. Pozostałe składniki campusu przełożyć na 2 łyżki rozgrzanego oleju na patelni, zrumienić je z obu stron na średnim ogniu i wyłożyć na talerz. Natomiast zawinięte w liście składniki przełożyć do rondla.

Przygotować sos: mleko wymieszać z bulionem warzywnym, przegotowaną wodą i zalać tym składniki w rondlu. Całość zagotować na średnim ogniu, po czym ściągnąć z ognia i dodać do usmażonych już składników na talerzu.

Komentarze (0)